FNP: stappen Europese Commissie rond containerveiligheid 'teleurstellend'

De Europese Commisie wil met internationale instanties om tafel om problemen met het containervervoer op zee te bespreken.

Dat antwoordt de Commissie op schriftelijke vragen van de FNP over de containerramp met de MSC Zoe.

De Commissie laat weten het overleg van de kustgemeenten in Europa, de KIMO te zullen voortzetten. Ook wil men het onderwerp containerveiligheid in de Internationale Maritime Organisatie en overleg over plasticvervuiling op zee inbrengen.

Ook zegt de Commissie toe een beperkt onderzoek naar oude inspectierapporten te zullen uitvoeren om na te gaan of reders bij het sjorren met gestapelde containers de internationale regels naleven.

Aansprakelijkheid

De Fryske Nasjonale partij vroeg de Commisie ook om reders volledig verantwoordelijk te maken voor het dekken van de kosten van het opruimen van afval door containerverlies.

De Commissie gaat hier niet op in, maar wijst erop dat de aansprakelijkheid voor schade door morsen van gevaarlijke en schadelijke stoffen bij zeevervoer is vastgelegd in het Internationaal Verdrag over de aansprakelijkheid van reders. Dit Verdrag is echter nog niet in werking getreden, tot het zover is gelden bestaande richtlijnen.

De FNP vindt de antwoorden en toezeggingen van de Commissie 'meager en teloarstellend'. ,,Brussel wol benammen in soad prate mar de neamde konkrete aksjes binne hiel meager as jo sjogge nei de maatskiplike en miljeu-ympakt fan sa’n kontainnerramp'', reageert FNP-woordvoerder Sybren Posthumus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland