Extreme drukte bij apotheken: 'Nog nooit meegemaakt, ook niet in de hamsterweken'

Apotheek De Wiken houdt met behulp van afzetlint bezoekers op veilige onderlinge afstand. EIGEN FOTO

De Friese apotheken hebben een extreem drukke week achter de rug. Apotheekhouder Jouke de Jong spreekt van een verdubbeling aan klanten. ,,Normaal is het alleen voor kerst zo druk.”

De explosieve vraag naar medicijnen veroorzaakte vertraging in de levering. ,,Ik ben nu dertig jaar werkzaam in apotheken, maar donderdag kon de groothandel het niet meer aan”, mailt een apothekers-medewerkster. ,,Nog nooit meegemaakt, ook niet in de hamsterweken voor de zomervakantie en de kerst.”

Volgens De Jong is de vertraging opgelopen door een tekort aan medewerkers bij de groothandel. ,,Ze kunnen het gewoon even niet aan. Veel grondstoffen voor medicijnen komen uit China en de productie uit India, maar van tekorten lijkt geen sprake”, zegt de Drachtster, woordvoerder van de Friese apotheken. Hij verwacht dat de voorraad na het weekeinde weer op orde is.

Om het personeel en de bezoekers tegen elkaar te beschermen en een veilige afstand te creëren heeft apotheek De Wiken afzetlinten geplaatst en wordt er een deurbeleid gevoerd. Ook is er getest met plastic folie op de balie, maar dat is niet bevallen. ,,Onze medewerkers praten veel met mensen, we denken nu aan bankschermen met gaatjes.”

Vooral naar ontstekingsremmers, paracetamol en kuurtjes tegen luchtwegklachten is veel vraag. De Jong verwacht dat straks ook van chloroquine, zodra blijkt dat dit middel mogelijk enig effect heeft op de longziekte Covid-19. ,,Als apothekers, huisartsen en zorgverleners werken we momenteel eendrachtig samen. Samen zetten we de schouders eronder, zo is er toch een mooi aspect aan deze crisis.”

Lees ook | Commentaar: Medicijnkrapte

home
net-binnen
menu