Extra geld van Van der Weijden naar borstkankercentrum in Leeuwarden

Maarten van der Weijden met Reinier Paping. FOTO LIZANNE GANZEVLES

Het nieuwe borstkankercentrum in Leeuwarden kan rekenen op een bijdrage van ruim een ton van de Maarten van der Weijden Foundation. Het geld is bedoeld voor een huiselijke en menselijke inrichting met als thema de Elfstedentocht.

Dat laat Maarten van der Weijden weten. ,,Mooi en logisch dat er nu ook wat van de opbrengsten gaat naar de provincie die zó meegeleefd heeft", laat de ultrazwemmer weten.

Met het volbrengen van de Elfstedenzwemtocht haalde Maarten van der Weijden tot nu toe 6,125 miljoen euro aan donaties voor kankeronderzoek op. Vooraf waren 11 projecten geselecteerd, waar 5,7 miljoen euro voor nodig was.

Van het geld dat extra is binnengekomen gaat 109.000 euro naar interieur in het borstkankercentrum. Daarvoor is een subsidie van 218.000 euro aangevraagd door de vier Friese ziekenhuizen. De andere helft wordt gefinancierd door de stichting Roparun. Het doel is vooraf geselecteerd door de borstkankerpatiëntenvereniging.

Wanneer het borstkankercentrum de deur opent is nog niet bekend. De opening heeft vertraging opgelopen door bemoeienis van de mededingingsautoriteit ACM en nieuwe inzichten.

MCL laat weten dat het thema Elfstedentocht een rol zal spelen in de inrichting van verschillende ruimtes in het borstkankercentrum, waaronder die voor dagbehandeling met chemo. Het is de bedoeling dat borstkankeroperaties straks allemaal in Leeuwarden plaatsvinden en de diagnoses en nabehandeling ook in de ziekenhuizen in Drachten, Heerenveen en Sneek.

De rest van de extra donaties gaat naar kinderkankeronderzoek, maakte Van der Weijden eerder deze week in zijn woonplaats Waspik bekend. Doneren blijft mogelijk, benadrukt hij.