Exploitant afvaloven: Sluiten? Nee, stoom leveren tot in 2035

Terwijl de Harlinger gemeenteraad zinspeelt op sluiting van de afvaloven, verlengt de exploitant zijn stoomlevering aan de naburige zoutfabriek tot 2035.

De REC levert al sinds de inbedrijfstelling in 2011 hete stoom onder hoge druk aan Frisia Zout. De zoutdelver gebruikte voordien een enorme vracht aardgas voor de benodigde warmte voor indamping van pekel.

Analyse: De prijs van het bezweren van onrust
Lees verder

Pronkstuk van duurzaamheid

Voor de afvaloven is de stoomlevering een pronkstuk van duurzaamheid, want sommige concurrenten stoken bij wijze van spreken voor het heelal.

Het contract, dat oorspronkelijk eindigde in 2026, is nu opengebroken voor een verlenging met tien jaar. Voor Frisia is die leveringszekerheid ook belangrijk. Daarom was de zoutfabriek bereid om zijn hoger beroep in een rechtszaak over nabetaling van onbenutte stoom in te trekken.

Het betekent dat Frisia 2,8 miljoen euro heeft betaald voor stoom die wel beschikbaar was in 2012 en 2013, maar door instorting van zoutcaverne Barradeel-03 destijds niet is afgenomen.

Levensduur afvaloven

Het is niet duidelijk in hoeverre het stoomcontract tot 2035 de kosten van ontijdige sluiting van de REC opdrijft. Bij de bouw van de oven is gekozen voor financiële afschrijving in vijftien jaar, maar de technische levensduur kan langer zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement