Ex-tbs’er in detentie behoudt zijn baan bij de sociale werkplaats

Een gedetineerde ex-tbs’er uit Leeuwarden mag weer aan het werk bij sociale werkvoorziening Wedeka in Stadskanaal, die hem probeerde te ontslaan.

De rechter in Leeuwarden heeft de ontslagaanvraag afgewezen. Onder collega’s dreigde onrust over zijn terugkeer. Er was angst voor zijn gewelddadigheid.

De man was na indiensttreding veroordeeld tot tbs. Hij gebruikte harddrugs en pleegde in de loop der jaren zeker tien diefstallen. Tot maart 2017 werd hij behandeld op de forensisch psychiatrische afdeling in Franeker. Door Wedeka werd hij bij Caparis in Leeuwarden gedetacheerd als inpakker.

Eind 2017 veroordeelde de rechtbank hem voor een poging tot zware mishandeling in de privésfeer en gaf hem een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Tijdens de ‘dagdetentie’ mag de man werken zolang hij zich onthoudt van het gebruik van harddrugs.

De rechtbank vindt de dreigende onrust bij andere medewerkers in verband met zijn terugkeer minder zwaar wegen dan de arbeidsmarktpositie van de veroordeelde werknemer. Door het UWV is vastgesteld dat de man ernstig gehandicapt is. Door zijn strafblad is de kans klein om elders werk te vinden. De rechter vindt dat op de werkgever de plicht rust om maatregelen te treffen die eventuele onrust voorkomt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement