Ex-directeur Noorderlinge nu krantenbezorger

De ex-baas van de Leeuwarder verzekeraar Noorderlinge loopt tegenwoordig een krantenwijkje. Maandag eiste het Openbaar Ministerie de maximale werkstraf van 240 uur tegen de man vanwege oplichting.

De Grouster, destijds directievoorzitter, had al eerder bekend dat hij tussen 2011 en 2015 zo’n 53 keer oude schadedossiers had heropend en schadeclaims had gefalsificeerd om vervolgens het geld naar zijn eigen bankrekening over te boeken. In totaal zou het gaan om 564.376 euro.

De man kon dit doen omdat hij het beheer over het gebruikte computersysteem toebedeeld had gekregen. Half september 2015 ontdekte een medewerker de illegale overboekingen. De directievoorzitter werd op staande voet ontslagen.

Regeling getroffen

Naast een werkstraf van 240 uur eiste officier van justitie Marco van den Broek een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Ook wil Van den Broek dat de verdachte een deel van het wederrechtelijk verkregen voordeel - 275.000 euro - terugbetaalt aan de staat. Inmiddels heeft de verdachte een regeling getroffen met het bedrijf om de schade te vergoeden.

,,U zit nu in een hele andere positie dan de positie waarin u zat’’, concludeerde rechter Bert Dölle. Van het riante leven dat de verdachte leidde als directievoorzitter is weinig meer over. Zijn huwelijk liep na 25 jaar op de klippen, hij woont nu anti-kraak in een bejaardencentrum dat wacht op sloop en bedruipt zichzelf met krantenwijkjes, schoonmaakwerk en allerlei hand- en spandiensten. Tegenwoordig komt hij rond van 900 euro per maand.

De verdachte verklaarde dat hij ten tijde van de overboekingen niet lekker in zijn vel zat. ,,Ik voelde me jarenlang wanhopig en eenzaam.’’ Hij had onder meer zorgen over zijn twee huizen die allebei onder water stonden. Ook het werk gaf geen bevrediging. ,,Ik ging meelopen in een wereld van groter en mooier en raakte verwijderd van mezelf’’, zei hij bij de politie.

Harder werken

Ook zou hij steeds het gevoel hebben gehad te kort te schieten. ,,Mijn oplossing was harder werken, als een hamster die in zo’n rolding zit. Je rent steeds harder, maar komt niet vooruit.’’ Met het overgeboekte geld werden volgens de man geen extreme uitgaven gedaan. Hij kon alleen een vakantie naar Canada van zo’n 5000 euro bedenken. ,,Het geld is gewoon in het dagelijks gebruik verdampt.’’

Een medewerker verklaarde later dat de verdachte er op uit zou zijn geweest om het bedrijf te verkopen zodat zijn praktijken niet meer aan het licht zouden komen, maar dat bestreed de verdachte. ,,Ik was niet in de positie om te verkopen.’’ ,,Maar er zou op zijn minst naar u geluisterd zijn’’, voegde Dölle daar aan toe.

Ook ontkende de man dat geld terecht was gekomen bij een vrouwelijk lid van het managementteam waarmee hij destijds een relatie had. Advocaat Evert Kuiters stelde dat geen sprake was van oplichting omdat niemand had verklaard opgelicht te zijn of onder valse voorwendselen bewogen te zijn om zijn cliënt te bevoordelen.

Uitspraak: 27 november

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement