Europaplein krijgt toch ‘vangrails’

Het Europaplein in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Om te voorkomen dat auto’s van de weg raken, plaatst de gemeente Leeuwarden deze week tijdelijk betonblokken op het Europaplein. Later worden deze vervangen door een soort vangrails.

De gemeente acht de ingrepen op het vernieuwde plein noodzakelijk vanwege twee incidenten in korte tijd waarbij auto’s van de rijbaan raakten.

Vorige week raakte een automobilist die van de Heliconweg kwam en naar de Valeriusstraat wilde de macht over het stuur kwijt, naar eigen zeggen door het gladde wegdek. Zijn auto belandde op het fietspad . Ook in november kwam er een personenauto op het lager gelegen fietspad terecht. In beide gevallen was er alleen materiële schade.

,,We willen niet dat er een kans is dat er een auto op een fietser terechtkomt. Vandaar dat we maatregelen nemen’’, zegt verkeerswethouder Friso Douwstra, die benadrukt dat het plein aan alle eisen voldoet. Omdat het binnen de bebouwde kom is, met een maximale snelheid van 50 kilometer, zijn vangrails niet vereist. Toch komen die er straks wel.

Reflecterende strips en betonnen blokken

Op de bestaande, lage stenen zijkanten van de rotonde komen deze week reflecterende strips. ,,Zodat bestuurders er op worden geattendeerd dat er een bocht komt.’’ Daarnaast worden er betonnen blokken met reflectoren geplaatst op de randen. Deze worden later, Douwstra schat over een maand of twee, vervangen door een soort vangrails. ,,Het zijn roestvrijstalen buizen met lichtjes erin. Die hebben wel dezelfde kracht als vangrails maar zien er een stuk fraaier uit.’’

Eind december was de opening van het vernieuwde plein. Fietsers rijden sindsdien in tunnels onder de autoweg door.

Douwstra: ,,100 procent garantie kunnen we niet geven, maar we willen ongelukken zoveel mogelijk voorkomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Europaplein