Europa schiet boeren te hulp om extreme droogte

De Europese Commissie schiet boeren te hulp die in de knel komen door de aanhoudende droogte.

Ze krijgen subsidiegeld eerder uitbetaald.

Dat kan lucht geven, nu de productie in de landbouw tegenvalt. In een groot deel van Europa is sprake van extreme langdurige droogte. Landbouwcommissaris Phil Hogan zegt ,,zeer bezorgd’’ te zijn.

Aparte steun vanuit de Nederlandse overheid komt er niet, meldt Landbouwminister Carola Schouten. Boeren en tuinders kunnen zich tegen extreem weer verzekeren via de Brede Weersverzekering. Droogte geldt daarmee als een te verzekeren bedrijfsrisico.

Wel wordt de periode verlengd dat er mest op de akkers mag worden uitgereden. Dat moet normaliter voor 1 september gebeuren. Die datum schuift enkele weken op. Schouten is erover in gesprek met de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO).

Van een dreigend voedseltekort is geen sprake. De droogte en daardoor mislukte oogsten kunnen hooguit leiden tot hogere prijzen in de supermarkt.

Europees subsidiegeld in het kader van plattelandsontwikkeling wordt altijd uitbetaald in december. Dit jaar kunnen boeren het merendeel van het bedrag medio oktober bijschrijven op hun bankrekening. Zo kunnen ze hun lopende rekeningen betalen. De verwachting is dat veel veehouders aan het einde van dit jaar kampen met een voertekort. Ze moeten dan voer bijkopen.

Als tweede Europese noodmaatregel krijgen boeren dit jaar sneller toestemming om braakliggende grond te gebruiken voor de productie van dierenvoer. Ze worden niet beknot door vergroeningseisen. De aanpassing moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar is. Nederland dringt bij de Europese Commissie ook aan op het versoepelen van de regels voor het omploegen van grasland.

EU-commissaris Hogan wijst op de al bestaande staatssteunregels voor de landbouwsector. Bij schade veroorzaakt door extreme droogte kan tot 80 procent steun worden verstrekt. Ook de inkoop van extra voer komt daarvoor in aanmerking. Boeren kunnen financiële bijstand krijgen als ze een beroep doen op inkomensverlies of materiële schade.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement