Eritrese vluchtelingen in Leeuwarden: 'Help ons aan werk'

Measho Tewelde (23) uit Eritrea trekt zich het lot van zijn werkloze landgenoten aan. „Met een uitkering denk je in het verleden, met een baan aan de toekomst.”

Measho Gebremichael Tewelde is een uitzondering. Van de nieuwe vluchtelingen die sinds 2015 in Leeuwarden zijn komen wonen, is hij de enige die de inburgering binnen een jaar heeft afgerond.

Deze krant sprak met verschillende Eritrese vluchtelingen. Van de 236 landgenoten die in de gemeente Leeuwarden wonen, heeft er voor zover bekend nog niemand werk. Ze zijn onverdeeld negatief over de hulp die zij krijgen van de gemeente.

Measho Gebremichael Tewelde is hun spreekbuis. Nadat hij slaagde voor de inburgering zit hij nu op het Nordwin College voor een opleiding chemisch analist op MBO niveau 4. Zijn landgenoten zijn nog lang niet zover: „De jongens hebben de eerste maanden begeleiding van Vluchtelingenwerk gehad. Daarna gaan ze naar de inburgering van het Friesland College. Of ze nu gaan of niet, dat houdt niemand van de gemeente bij.” Hij kent honderden landgenoten die sinds 2015 in Leeuwarden zijn komen wonen. Niemand die een baan heeft.

Kloof

Hij ziet een grote kloof tussen vluchtelingen en de overheid. „De communicatie tussen de vluchtelingen en de gemeente is mager. Ik denk dat de gemeente niet eens weet wat we doen. Een paar gingen naar de gemeente bij het loket en vroegen of iemand hen kon helpen werk te vinden. Die medewerker zei: ‘Ik ben niet verantwoordelijk voor een baantje voor jullie. Je kunt bij mij alleen terecht als je problemen hebt met de bijstand. Voor werk gaan jullie maar naar een uitzendbureau’. Maar de gemeente snapt niet dat het uitzendbureau helemaal niet kan helpen. Ze voldoen niet aan hun eisen”, verzucht Tewelde.

Uitzichtloos

De huidige situatie voor de groep nieuwe Eritreeërs is uitzichtloos, meent Tewelde: „Nu zitten ze de hele dag thuis. Dat geeft heel veel stress. Zo blijven ze echt gewoon in de bijstand zitten. Er is weinig zelfvertrouwen bij de Eritreeërs. Ze spreken niet makkelijk de gemeente aan. Als het zo gaat, dan raken we allemaal in de bijstand. De meesten hebben behoorlijk ellendige dingen gezien en zolang ze niet werken, denken ze daar aan terug.”

Tewelde denkt dat de oplossing ligt bij het vinden van werk: „Misschien kan de gemeente een organisatie vinden die hen helpt bij het vinden van een stage, onbetaald werk en daarna hopelijk betaald werk. Met werk heb je iets te doen en kom je met anderen in contact. Met een uitkering denk je in het verleden, met een baan denk je aan de toekomst.”

Lees ook: Leeuwarden voor nieuwkomers: ‘Huppakee, red je er mee’

Onderzoek naar beleid statushouders

De gemeente Leeuwarden is volkomen verrast door kritiek op het geringe aantal statushouders dat een baan vindt en wil de uitvoering van het beleid nu onderzoeken. Weinig statushouders die na 2015 in de stad kwamen wonen, hebben de inburgering afgerond. Voorzover bekend hebben twee een baan gevonden.
Verantwoordelijk wethouder Herwil van Gelder (PAL/GroenLinks) zegt verrast te zijn over de uitspraken van Vluchtelingenwerk, Friesland College, Wellzo en Amaryllis in deze krant. „Wij dachten dat wij een sluitende aanpak hadden voor inburgering. Nu moeten we met de verhalen uit de praktijk gaan onderzoeken of dat wel zo is. Als elders in Friesland wel resultaten worden geboekt, zullen we daar de dialoog over aangaan. Samen met wethouder Friso Douwstra voor werkgelegenheid gaan we met de organisaties kijken wat er extra nodig is.”
De gemeente heeft de toeleiding naar werk voor nieuwkomers in eigen beheer gehouden door extra ambtenaren aan te stellen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement