Erfgoed Fundaasje en Tresoar ruziën over geld

Kunstkenner Huub Mous heeft alle banden met Tresoar verbroken. Hij laakt de opstelling van het provinciaal archief in een conflict met de Stichting Erfgoed Fundaasje, waarvoor hij in de raad van advies zit.

Huub Mous zit in de raad van advies van de stichting Erfgoed Fundaasje (EF). Deze stichting van Goasse Brouwer heeft een conflict met Tresoar. Beide partijen sloten een overeenkomst over de documentatie en digitalisering van een aantal grote familiearchieven. Na een eerste project Koopal/Koopmans, waarvoor Tresoar de afgesproken 10.000 euro betaalde, heeft EF nog drie soortgelijke projecten uitgevoerd. Dit was in haar ogen werk dat was afgesproken, Tresoar vindt dat Brouwer te voortvarend heeft gehandeld en betaalt niet. De Erfgoed Fundaasje heeft een jurist in de arm genomen om de 30.000 euro te vorderen, waarop zij recht meent te hebben.

Conflict duurt al maanden

Vanwege het conflict, dat al maanden voortsleept, heeft Mous alle banden met Tresoar doorgeknipt. Hij heeft de voorzittershamer van de Stichting Koos van der Sloot neergelegd en is uit het bestuur van de Stichting Harmen Abma gestapt, omdat hij via die functies contact heeft met Tresoar. Hij wil ook geen rol meer spelen in de organisatie van nieuwe exposities in talenpaviljoen Obe.

En – wat hem het meest pijn doet – hij heeft de organisatie van de expositie Tabula Rasa in projectruimte Beetsterzwaag neergelegd, die voor het najaar op het programma staat. Een expositie die leegte als thema heeft, en waarin Nulbeweging, Nouveau Realisme en alles wat rond de jaren zestig en zeventig op dit gebied in Friesland gebeurde aan bod zullen komen. ,,Dat was mijn idee, en ik heb contact met de meeste kunstenaars.’’

Situatie onhoudbaar

Mous vindt de situatie ‘onhoudbaar’. Dat heeft hij ook aan Bert Looper, directeur van Tresoar, laten weten. ,,Ik vind het in Looper te prijzen, dat hij zich opwerpt als een soort kunstpaus. Dat hij initiatieven ontplooit in de kunsten, en meewerkt aan het veiligstellen van archieven van Friese kunstenaars. Maar hij moet daarbij de hoofdtaak van Tresoar niet uit het oog verliezen. Dat is het algemeen belang, en ik vind dat hij hier steken laat vallen’’, aldus Mous, die ook spreekt van ,,een diepgaand verschil van mening’’.

In een reactie laat Bert Looper het volgende weten: ,,We hebben als Tresoar een incasso-discussie met de stichting EF over een vordering die wij betwisten. EF heeft de zaak in handen gegeven van een jurist, waarop wij dat ook hebben gedaan. Ik doe inhoudelijk geen uitspraken over de zaak, maar wacht een afgewogen juridisch oordeel af.’’

'Erg spijtig'

Dat Mous zijn samenwerking met Tresoar, hangende deze zaak, heeft opgeschort vindt Looper ,,erg spijtig omdat ik de kennis en creatieve inbreng van Huub in enkele projecten zeer waardeer. Maar de opschorting van de samenwerking is vanuit Huubs positie in EF begrijpelijk en creëert voor hem ook helderheid’’. Hij hoopt dat ,,een commissie van wijze mannen’’ de zaak zal vlottrekken en dat Mous op zijn besluit terug zal komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement