Erfenis zeeman bekostigt nieuwe glasplaat vernield monument West-Terschelling

Uit de erfenis van een oud-Terschellinger zeeman is een nieuwe glasplaat voor het vernielde Lutinemonument in West-Terschelling gefinancierd.

Het stond er zo mooi aan het fietspad langs de jachthaven, het Lutinemonument, met de grote ronde glasplaat waarop het verhaal van de ondergang van het goudschip Lutine was verbeeld. En toen, september vorig jaar, lag die glasplaat ineens in gruzelementen.

,,We hebben de daders nooit kunnen achterhalen”, zegt Jan Pieter Kok van de Stichting Sporen in het Zand. ,,We gaan er vanuit dat het puur vandalisme is geweest. Voor ons was direct duidelijk dat het hersteld moest worden, want het is een interessant toeristisch object over een bijzondere gebeurtenis uit de Terschelling historie. Maar waar haal je 7500 euro vandaan voor herstel van een monument?”

Jacobes Gorter

De stichting kwam in contact met een nazaat van Jacobus Gorter, een geboren Terschellinger, oud-zeeman en tot zijn dood in 2016 woonachtig in Amerika. Jack Gorter overleefde tijdens de oorlog drie scheepsrampen.

Van de 87-koppige bemanning van het getorpedeerde stoomschip Sembilangan was hij de enige overlevende. Deze miraculeuze redding is door de familie vaak vergeleken met die van de Lutine, waarvan ook slechts een man zich aan de dood wist te ontworstelen.

,,Uit de erfenis kon een nieuwe glasplaat bij Steinfort in Franeker worden bekostigd”, zegt Kok. ,,De gemeente betaalde ook mee.” Op de nieuwe plaat staat meer informatie dan op de oude. Op 7 september wordt het herstelde monument onthuld door Gerrit James Gorter, zoon van de oud-kapitein Jacobus Gorter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement