Er zitten scheuren in de plafonds van de fietstunnels bij het Europaplein

Er wordt onderzocht door de aannemer of de scheurtjes aan de richtlijnen voldoen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAF

Er zitten scheuren in de plafonds van de fietstunnels bij het Europaplein in Leeuwarden. En dat terwijl het nog geen jaar geleden is dat het vernieuwde plein werd geopend.

De scheuren zitten in het beton en zijn in alle tunneldelen zichtbaar. Fijke van Berkom, voorlichter bij de gemeente Leeuwarden, zegt dat het eerst niet bekend was bij de gemeente, maar dat ze zelf heeft gekeken en heeft geconstateerd dat er inderdaad scheuren in de plafonds zitten. „Het gaat om scheurtjes onder de 0,2 millimeter. Dat komt vaker voor vanwege de uitzetting van beton, maar de gemeente heeft alsnog contact opgenomen met de aannemer KWS”, aldus Van Berkom.

„Die gaat onderzoeken wat de oorzaak is en hoe het opgelost kan worden. Mochten de scheuren breder worden, dan worden ze waarschijnlijk ingespoten.” De fietstunnels zijn volgens Van Berkom op dit moment veilig.

Geen constructief probleem

Diane Prins, projectleider Europaplein, zegt dat het geen constructief probleem betreft. „Het zijn krimpscheurtjes die eigenlijk altijd in het beton voorkomen door temperatuursverschillen. Die scheurtjes mogen 0,2 millimeter groot zijn. Op dit moment wordt er onderzocht door de aannemer of de scheurtjes überhaupt groter zijn dan dat en of ze aan de richtlijnen voldoen.”

Er is volgens Prins alsnog geen sprake van een constructief probleem als de scheurtjes te groot blijken te zijn. „Dan moeten ze gewoon behandeld worden en voldoen ze alsnog.” De projectleider zegt dat alle bouwwerken altijd worden gemonitord wat betreft het gevolg van temperatuurverschillen.

Auto’s in de tunnel

Snel na de voltooiing liep de gemeente vorig jaar al tegen andere grote problemen aan. Verschillende auto’s raakten uit koers en vielen in de fietstunnels . De gemeente begint donderdag met de voorbereiding voor het plaatsen van stalen geleiderails rondom de rotonde op het Europaplein. Tussen 29 november en 10 december zullen er korte stremmingen voor het verkeer zijn. De werkzaamheden duren tot Kerstmis.