Er zijn strafbare feiten gepleegd, zegt omwonende Polderhoofdkanaal

Het conflict rond het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop krijgt er een dimensie bij. Er is aangifte gedaan.

Judy Hoomans uit Nij Beets denkt dat het provinciebestuur en de gemeente Opsterland milieu- en economische delicten hebben gepleegd. Ook denkt ze dat sprake kan zijn van poging tot oplichting.

Hoomans woont in een gebied waar nieuwe natuur is gemaakt. Die natuur moest er komen om het kanaal open te kunnen stellen voor recreatievaart.

Ze ligt al een tijd in de clinch met beide overheden omdat ze vindt dat de compensatie niet volgens plan is uitgevoerd. Ook stelt ze dat de natuur nog niet genoeg op orde is. Sommige bevindingen in een ecologisch rapport kloppen volgens haar niet. Ook voelt ze zich op het verkeerde been gezet.

Of de aangifte ook tot vervolging leidt is de vraag. Dat beseft Hoomans zelf ook. Het is aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of er strafbare feiten zijn gepleegd.

De provincie en de gemeente onthouden zich van commentaar. Ze zeggen de aangifte nog niet te kennen.

De natuurcompensatie is inderdaad niet helemaal volgens het oorspronkelijk bestek uitgevoerd. De provincie erkende dat in oktober in de Leeuwarder Courant. Ook zijn procedurele fouten gemaakt. Maar volgens de provincie laat dat onverlet dat de natuurcompensatie goed genoeg is uitgevoerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement