Er wordt weer gesproken over de Friese klok

De noodkreet van de Friese Klokkengroep over de teloorgang van Friese klokken is gehoord. Er wordt weer over de uur- en kunstwerken gesproken.

'Pake syn klok?' Zelfs de inbreker wil hem niet meer
Lees verder

Tientallen reacties ontvingen Sjoerd Folkers en Richard de Graaf de voorbije weken na publicatie in deze krant van hun hartenkreet dat de kennis over én de Friese klokken dreigden te verdwijnen. ,,De Friese klokken behoren tot het cultureel erfgoed van de provincie. Dat mag niet verdwijnen’’, menen beide niet-Friezen.

In Museum Joure verzamelden zich zaterdag enkele tientallen klokkenbezitters en belangstellenden. De Graaf stelde tevreden vast dat er ‘nu weer over de Friese klok wordt gesproken’. ,,Dat was ons doel.’’ Vanaf eind zeventiende eeuw ontstond in Friesland een voorname industrie in de productie van klokken. De Friese uurwerkmakers wisten voordelige, maar ook uiterst fraaie en betrouwbare klokken te vervaardigen, die eeuwenlang maatgevend bleven.

Een paar honderd euro

,,Er zijn hier onnoemlijk veel klokken gemaakt en er zijn onnoemlijk veel verdwenen, maar er zijn ook nog heel veel over. Maar financiële waarde hebben ze bijna niet meer. Misschien een paar honderd euro. We treffen ze soms aan op een milieustraat bij gemeenten, maar nog meer worden ze door bedrijven uitelkaar gehaald en worden de onderdelen los verkocht. Daar brengen ze meer op. Het is onvoorstelbaar als je op Marktplaats kijkt wat er allemaal wordt aangeboden.’’

Uit de reacties die de Friese Klokkengroep ontving, blijkt eveneens de grote onwetendheid bij het publiek. ,,Ze hebben er vaak geen idee van en weten een Friese klok niet van een Zaanse of koekoeksklok te onderscheiden.’’ De Graaf hoopt met de hernieuwde aandacht voor de klok dat de waarde ook weer gaat stijgen. ,,In de jaren zeventig gingen ze van de hand voor tienduizenden guldens.’’ Een reparatie, waarmee al snel 1000 tot 1500 euro is gemoeid, kan de waarde op termijn flink opkrikken, denkt hij.

Weinig bekend

Veel mensen die reageerden wilden wel van hun klok of of zochten een manier om ze te laten repareren. Over de achtergrond van de klokken is doorgaans weinig bekend. Een nakomeling van de oorspronkelijk uit Heerenveen afkomstige klokkenmaker Bloksma schenkt Museum Joure de staartklok die sinds het overlijden van de maker in 1980 door de familie zwierf. ,,Deze is absoluut museumwaardig’’, glundert de Graaf.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement