Er moet een organisatie komen voor de 'erfenis' van LF2018

FOTO ANP

De provincie en de gemeente mikken op een gezamenlijke programma-organisatie voor de erfenis van de Culturele Hoofdstad. Ze nemen het wegenproject Vrij-Baan als voorbeeld.

De organisatie zou in de loop van 2019 opgericht moeten worden, denkt wethouder Sjoerd Feitsma. Dan wordt de Stichting Leeuwarden-Fryslân 2018 ontbonden en mag er geen gat vallen. De nieuwe organisatie moet Friesland in de periode tot 2028 cultureel laten bloeien op basis van huidige ervaring en netwerken.

Ambtenaren, maar ook mensen uit andere organisaties maken er deel van uit. De provincie spreekt van ,,een compacte organisatie, samen met partijen uit het veld.’’

Meerwaarde

Vrij-baan werkte in een vergelijkbaar verband bij de aanleg van grote wegen, zoals de Heak. ,,Daarbij was de les dat het een duidelijke meerwaarde heeft dat die professionals met één been in de programma-organisatie en met één been in hun eigen organisatie staan’’, schrijft het Leeuwarder gemeentebestuur.

Het provinciebestuur maakte donderdag bekend dat het 2 miljoen euro beschikbaar stelt voor het ‘overgangsjaar’ 2019. Dit is bedoeld ,,voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van cultureel ondernemerschap en programmering.’’

,,Ook blijft de reservering van 1 miljoen euro voor ticketrisico’s bij culturele producties beschikbaar na 2018.’’ De gemeente heeft voor 2019 al 1 tot 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verschillende projecten. De financiering op de langere termijn moet nog worden geregeld.

Nalatenschap

Een groot aantal betrokkenen brainstormde de afgelopen maanden over de legacy (nalatenschap) van de Culturele Hoofdstad. Hieruit volgde het document No is de Tiid. Dit bevat een brede waaier aan ideeën, variërend van ecologie tot culturele professionalisering. De uitwerking, waarmee komend najaar begonnen wordt, moet leiden tot een Agenda2028.