Er komt geen gala: het slot van LF2018 wordt bescheiden

Het ‘Iepen Mienskipsgala’, voor deelnemers aan mienskipsprojecten van LF2018, gaat niet door, wegens gebrek aan belangstelling. Het hart van de ‘echte’ afsluiting wordt een talkshow.

De Elfstedenhal van WTC Expo was ervoor afgehuurd. Samen met de deelnemers aan de talrijke ‘mienskipsprojecten’ wilde de organisatie van LF2018 woensdagavond alvast het einde vieren van het jaar dat Leeuwarden, en daarmee heel Friesland, Culturele Hoofdstad van Europa is.

Maar nee, de aanmeldingen bleven ernstig achter bij de verwachtingen. Wat dat betreft had de organisatie kunnen leren van het VET Introfeest, in oktober door de provincie op touw gezet ter compensatie van de overlast van verschillende infrastructuurprojecten. Kwam ook niemand op af.

Slotmanifestatie

Hoe dan ook, de stekker gaat eruit. ,,De mensen worden uitgenodigd om ook naar de slotavond van de ReOpening te komen”, zegt Radboud Droog, woordvoerder van de organisatie. ReOpening is de drie weken durende ‘slotmanifestatie’ van het jaar, waarin verschillende activiteiten en festivals zijn samengebald.

Zondagavond is dus de officiële afsluiter van LF2018, op het Oldehoofsterkerkhof. Er wordt glühwein geschonken en stamppot opgeschept - zolang de voorraad strekt, zegt Droog, maar het is een mooie verbinding met de aanloop naar dit jaar. Bij enkele informatieavonden destijds was er ook stamppot.

Aftermovie

Het hart van deze samenkomst, inloop vanaf vijf uur, wordt gevormd door een talkshow: gemaakt in het gemeentehuis, uitgezonden op Omrop Fryslân en internet en tegelijkertijd op het plein geprojecteerd. Vervolgens wordt er live op het plein, onder leiding van Tamara Schoppert, verder doorgepraat over hoe het jaar verlopen is. Wie dan nog niet verkleumd is, kan nog één keer de vier projecties van Lân fan Taal op de Oldehove bekijken. En, niet te vergeten, de 4 minuut 20 seconden durende aftermovie van dit jaar, met een belangrijke rol voor Rosa (10), de dochter van Droog.

Het is niet bedoeld als feest, eerder als gezellige nazit

Zo eindigt dit jaar ,,not with a bang but a whimper”, zoals dichter T.S. Eliot dat uitdrukte. ,,Als we nog een miljoen hadden liggen, hadden we het wel meer opgetuigd”, zegt Droog. ,,Het is niet bedoeld als feest, eerder als gezellige nazit. Het is ook geen einde maar een nieuw begin.”