Bij café It Houtsje in Heerenveen werd gistermiddag nog geborreld. Eigenaar Tom Mulder (tweede van rechts) denkt dat hij zijn etablissement uiteindelijk langer dan vier weken dicht moet houden.

Er is begrip voor maatregelen in de horeca, maar de klap komt hard aan: 'Ik zie verdriet en voel spanning'

Bij café It Houtsje in Heerenveen werd gistermiddag nog geborreld. Eigenaar Tom Mulder (tweede van rechts) denkt dat hij zijn etablissement uiteindelijk langer dan vier weken dicht moet houden. Foto: Simon Bleeker

Dat de horeca de deuren weer moet sluiten, is een hard gelag voor kroegen en restaurants. „Deze beslissing heeft heel veel impact’’, stelt onderneemster Christel Koning.

‘Als horeca snappen we dat er iets moet gebeuren, we begrijpen dat we de zorg moeten steunen”, zegt Christel Koning. Zij is eigenaar van Hof van de Koning én voorzitter van de Koninklijke Horeca in Heerenveen.

,,Ik snap ook dat de overheid het aantal contacten van mensen naar beneden wil brengen om te voorkomen dat de zorg verder moet worden afgeschaald. Maar ik merk ook hoe heftig dit overheidsbesluit is voor iedereen die in de horeca werkt, in zowel kroegen als restaurants. Aan de ene kant is er de ratio, aan de andere kant de emotie.”

Sommige Nederlanders hebben ,,te veel vrijheid genomen” de afgelopen maanden, vindt Koning. Ze merkte het de laatste tijd in haar restaurant. Steeds vaker moest ze gasten erop wijzen dat ze toch echt afstand moesten houden. ,,Ze werden makkelijker. We zijn een eigenwijs volkje.” Het voelt een beetje, zegt ze, alsof de horeca nu met opnieuw een gedwongen sluiting voor een onevenredig groot deel de prijs moet betalen.

Lees ook | Alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Op zich is Koning dankbaar dat de horeca weer aanspraak kan maken op de steunpakketten van de overheid. ,,Maar het is dubbel. Ik ben natuurlijk geen ondernemer geworden om steun te krijgen. Van huis uit heb ik meegekregen dat je harder moet werken als je niet genoeg verdient. Maar dat kan nu niet. Dat maakt het zo ongelooflijk frustrerend. Je staat met de rug tegen de muur. Bovendien: ondanks de hulp verliezen we natuurlijk elke dag geld. Tegelijkertijd besef ik heel goed dat gezondheid altijd het allerbelangrijkste is.”

Koning benadrukt het een paar keer: ze benijdt premier Mark Rutte en collega’s in het kabinet niet. Je zal in zo’n crisissituatie maar ongelooflijk ingrijpende beslissingen moeten nemen.

Ze vindt het bovendien goed dat Rutte erkent dat het gros van de horeca-ondernemers zich de afgelopen tijd enorm heeft ingespannen om alles goed te doen. ,,Maar ik zie het verdriet om me heen. Ik voel de spanning bij mijn medewerkers en mezelf. Deze beslissing heeft heel veel impact.”

Ze sprak na de eerdere sluiting van haar restaurant in maart met haar accountant. Die vertelde dat ze waarschijnlijk jaren extra zou moeten werken om de verliezen door de coronacrisis te compenseren. Door de tweede sluiting moet ze nog langer door.

,,Maar ik ben nog maar 41 en kan tenminste nog jarenlang werken. Je zult maar anderhalf jaar voor je pensioen zitten en je spaar- en pensioengeld nodig hebben om je zaak overeind te houden. Dat is echt heel erg zuur.”

Nu het kabinet aan de noodrem heeft getrokken, hoopt ze uiteraard dat het aantal besmettingen heel snel daalt. ,,Ik hoop dat we over een maand echt weer verder kunnen en vanaf dat moment als samenleving de regels in de strijd tegen corona respecteren. We moeten perspectief hebben en houden. Licht aan het einde van de tunnel is enorm belangrijk. Iedereen in de horeca wil niets liever dan op een gegeven moment weer gasgeven om de achterstanden weg te werken.”

Tom Mulder, eigenaar van It Houtsje in Heerenveen, stelde gisterochtend op Twitter voor om een ‘dinsdagmiddagborrel te doen’ in zijn etablissement omdat het misschien wel de laatste mogelijkheid was om het café dit jaar te bezoeken. Hij verwelkomde zo’n 25 gasten.

Die zijn vandaag dus nog een keer welkom. Vanavond gaat de boel dicht. ,,En ik gean der dus fanút dat it langer as in moanne duorje sil”, zegt Mulder.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct