Enkelbanddragers in heel Nederland preventief opgepakt wegens grote softwarestoring

ANP

De politie heeft donderdagavond een onbekend aantal veroordeelden met een enkelband opgepakt na overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclassering.

Door een probleem met de software kwamen de gegevens over de enkelbanden niet goed door in de meldkamer en waren er zodoende gedetineerden buiten beeld. Hierdoor zat er in sommige gevallen ‘niks anders op’ dan de enkelbanddragers in te sluiten.

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid was de storing een gevolg van een software-update. Inmiddels is het systeem weer operationeel en zijn alle enkelbanddragers weer in beeld. ,,Er wordt hard gewerkt om het systeem weer 100 procent stabiel te krijgen.” De justitiabelen die preventief zijn ingesloten, zitten nog vast.

Preventief ingesloten

Nadat de storing bekend werd, is direct actie ondernomen. ,,Daarbij is per individuele enkelbanddrager maatwerk toegepast. Waar nodig zijn justitiabelen preventief ingesloten”, reageert het ministerie. Om hoeveel enkelbanddragers het gaat, en waar zij voor veroordeeld zijn, wordt niet bekendgemaakt. Volgens bronnen zou het onder meer gaan om enkele terreurverdachten.

'Tot onze spijt..'

De betreffende enkelbanddragers die donderdagavond en in de nacht op vrijdag zijn opgehaald door de politie kregen bij hun aanhouding een brief van het ministerie, het OM, de politie en reclassering. In deze brief staat onder meer te lezen dat er gezien de omstandigheden ‘geen andere mogelijkheid is dan u nu op te halen’. ,,Tot onze spijt wordt u opgehaald door de politie om de nacht door te brengen in een penitentiaire inrichting. U heeft voor zover ons bekend de voorwaarden niet overtreden. Toch moeten we hiertoe overgaan.”

22 Friezen

Gemiddeld zijn er dagelijks in Nederland ruim 700 deelnemers die een enkelband dragen. In Friesland dragen momenteel 22 mensen een enkelband. De afgelopen weken waren er in Friesland drie incidenten met een enkelband. Eind april had een 19-jarige man uit gemeente De Fryske Marren zijn band doorgeknipt. Hij werd door de politie in Leeuwarden aangehouden. Op 2 mei reed een 51-jarige man uit gemeente Dantumadiel veel te hard over de N355 bij Hurdegaryp. Hij moest op tijd thuis zijn, omdat er anders een alarm zou afgaan bij de reclassering. ,,We hebben zelf ook wel eens een telefoontje gekregen van iemand die meldde dat hij onderweg naar huis was en dat we dus niet hoefden te bellen waar hij uithing’’, zegt Oeble Bouma van het basisteam Leeuwarden. ,,Maar verder komt het weinig voor.’’ Op 3 mei verwondde een gewapende man uit Joure een man in Leeuwarden. Hij werd later opgepakt in Sint Nicolaasga en had zijn enkelband doorgeknipt. Hij zit weer vast.

Reclassering

Een zogeheten justitiabele met een enkelband staat onder toezicht van de reclassering. Als iemand zijn enkelband verwijdert of in een gebied komt waar hij of zij niet mag komen, of juist een gebied verlaat waar hij binnen moet blijven, dan genereert een enkelband automatisch een melding richting de meldkamer van de provider. In deze communicatie zat gisteren een storing. 

De betrokken partijen, zoals de Dienst Vervoer & Ondersteuning, de Dienst Justitiële Inrichtingen, het OM, de drie reclasseringsorganisaties en de politie hebben voortdurend afstemming over de ontstane situatie en de status van het uitgevallen dataverkeer, aldus het ministerie. De betrokken partijen zijn op dit moment nog bezig om alle betrokken familieleden te informeren.

Lees ook: Automobilist racet met 138 km/u naar huis om piepende enkelband te voorkomen

Lees ook: Jonge man knipt enkelband door en wordt opgepakt in Leeuwarden