En weer vertrekt een nieuwkomer uit de provinciale politiek: Dennis de Calonne stopt als Statenlid

Dennis de Calonne stopt als Statenlid. Foto: LC/ Jaap Ruurd Feitsma

Dennis de Calonne (38) uit Heerenveen stopt als Statenlid. De nieuwkomer van de ChristenUnie zegt dat hij zijn politieke functie niet langer kan combineren met zijn gezin en zijn dagelijks werk.

,,De balans is zoek’’, reageert De Calonne. ,,Ik kan én wil geen halve vader, halve partner, halve werknemer en half Statenlid zijn of worden.’’

Fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie heeft begrip voor het besluit van De Calonnne. ,,Het Statenlidmaatschap is niet iets wat je er even bij doet. Dennis kennende is hij niet over één nacht ijs gegaan. We zullen Dennis en zijn weloverwogen manier van besluiten nemen, gaan missen.’’

Dennis de Calonne is de twee nieuwkomer in korte tijd die de provinciale politiek binnen een jaar vaarwel zegt. Twee weken geleden kondigde Marijke Roskam van de PvdA haar vertrek aan. Zij liet weten haar werk in de Staten niet past in haar dagelijks ritme. Met een jong gezin en een drukke baan, is werk in de politiek niet te doen, motiveerde Roskam haar vertrek.

Lees ook | Marijke Roskam over vertrek: ‘Ik moat kieze foar de bern’

Dennis de Calonne was sinds dit voorjaar Statenlid. Tot de verkiezingen van 2018 was hij vier jaar gemeenteraadslid in Smallingerland. Lieuwe van der Pol uit Woudsend is de volgende op de kieslijst van de ChristenUnie.

Derde Statenlid

Roskam en De Calonne zijn niet de eerste Statenleden die sinds de verkiezingen hun vertrek hebben aangekondigd. Na de zomer verliet Matthijs Sikkes (GrienLinks) de provinciale politiek. Hij is nu wethouder in Diemen.