En opeens gingen de microfoons uit. Wat gebeurde er vannacht op Welcome to The Village?

Het festival Welcome to The Village - dit weekeinde in recreatiegebied de Groene Ster in Leeuwarden - is in de nacht van donderdag op vrijdag door de organisatie stilgelegd, op dringend verzoek van de gemeente Leeuwarden. Wat gebeurde er vannacht?

In de Grootegast-tent staat de band Sven Hammond te spelen als de klok 23:00 uur slaat. En bij Welcome to The Village weten ze dan: de strengere geluidsnorm gaat in. De dagnorm van ongeveer 100 dba gaat over in de nachtnorm van om en nabij 76 dba.

De gemeente en het festival werken dit weekeinde namelijk met twee normen. Een dagnorm, tot 23:00 uur, en een nachtnorm van 23:00 uur tot 3:00 uur 's nachts. Daarna moet het stil zijn.

Waarom volgens Welcome to the Village de normen te streng zijn
Lees verder

Maar al direct om 23:00 uur constateren ambtenaren van de gemeente Leeuwarden dat het geluid niet naar beneden gaat. Er worden nog uitschieters tot 100 dba gemeten. Een serieuze overschrijding, vindt de gemeente. ,,Dat hebben onze mensen van de afdeling milieu ook aan de organisatie laten weten'', legt gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis uit. ,,De organisatie heeft er daarna alles aan gedaan om de norm naar beneden te brengen.''

De band blijft echter op volume doorspelen, constateerden de ambtenaren, die daarom de festivalorganisatie een tweede waarschuwing geven en een last onder dwangsom op te leggen. Mocht zo'n dwangsom uiteindelijk worden opgelegd, dan is deze minimaal 5.000 euro en hooguit 25.000 euro. ,,De act weigerde het volume aan te passen'', zegt Leemhuis daarover.

Sjoerd Bootsma van de Welcome to The Village spreekt het publiek toe over het stilleggen van de muziek. BEELDEN NOOR VLOEIMANS

,,Yn earste ynstânsje ha wy in fout makke'', zegt zakelijk festivaldirecteur Bianca Pander erover. ,,Kin barre, it is de earste jûn. Op tongersdei moast nei alven jûns it lûd nei ûnderen en dêr wiene wy net alert op. Doe krigen wy in warskôging. Dan krijst in kertier om dat oan te passen. Dat ha wy dien, mar doe krigen wy nochris in warskôging. Wy snapten eins net wêrom, ik stie neist de tinte en ik hearde de band amper.''

'We snappen er niks van'

Pander en artistiek directeur Sjoerd Bootsma kunnen niets anders dan de act stilleggen. De microfoons worden uitgezet, Bootsma vertelt de honderden bezoekers dat het voor nu over en uit is. ,,Het is nog steeds te luid, we snappen er niks van'', zegt hij. ,,We moeten stoppen van de gemeente. Overdag is het anders, morgen beginnen we weer. Steun ons alsjeblieft, we doen ons best om er een supergoed festival van te maken. Kom alsjeblieft terug.''

Volgens ooggetuigen stond de muziek al de hele avond juist heel zacht. Het meeklappen met de beat overstemde zowat de muziek van de band, is het beeld dat zij schetsen. Op sociale media zeggen omwonenden van de wijk Camminghaburen niets te hebben gehoord en zich te verbazen over de actie van de gemeente. Bij de gemeenten zijn een ,,aantal'' klachten binnengekomen over het festival, zegt Leemhuis.

Dit weekeinde andere norm

De nachtnorm gaat dit weekeinde pas om 01:00 uur in, in plaats van 23:00 uur. ,,Dat heeft geen gevolgen voor de geplande acts. Dat kan gewoon doorgang vinden'', zegt Leemhuis. Voor de DJ's die daarna nog draaien, moet een oplossing worden gevonden, zegt Leemhuis. Daarover praten de gemeente en Welcome to The Village nog.

Pander hoopt dat het festival op een normale manier kan doorgaan. ,,Want ast yn it wykein, as it folle drokker is, it festival stillizze moatst, hast ek noch in feilichheidsprobleem. En as wy der net útkomme, dan mar slimme oplossingen betinke'', zegt ze over het overleg met de gemeente.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PREMIUM-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PREMIUM-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder PREMIUM, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement