Emotionele Halbe Zijlstra treedt af ‘met bezwaard gemoed’

Met een emotionele verklaring heeft Halbe Zijlstra dinsdagmiddag zijn ministerschap neergelegd. ,,Ik had graag gezien dat het anders verlopen was.’’

Zijlstra, in 1969 geboren in Oosterwolde, kon zijn tranen in de Tweede Kamer niet bedwingen. ,,Ik doe dit met spijt in mijn hart.’’ Maar: ,,U kent mij als iemand die recht door zee en open is’’.

Een leugentje over een bezoek aan de datsja van de Russische president Vladimir Poetin, verteld op een partijcongres in Leeuwarden in mei 2016, deed hem de das om. ,,Ik heb een gebeurtenis verteld alsof ik terplekke was. Dat is overduidelijk een verkeerde keuze geweest.’’ In de loop van maandag werd aan het Binnenhof al duidelijk dat zijn positie onhoudbaar was geworden.

Zijlstra wil het ambt niet verder met de kwestie belasten, zei hij. Hij noemde zich bevoorrecht te leven in een land ,,waar de waarheid boven elke twijfel verheven is.’’

Fractievoorzitter

Zijlstra was de vorige kabinetsperiode fractievoorzitter van de VVD en maakte er nooit geheim van minister te willen worden in het nieuwe kabinet-Rutte III. Hij wilde het liefste Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar die post ging naar D66. Zo werd het Buitenlandse Zaken, mede doordat Jeanine Hennis-Plasschaert tussentijds was afgetreden.

De keuze voor Zijlstra op Buitenlandse Zaken leidde in Den Haag aanvankelijk tot gefronste wenkbrauwen. De Fries stond niet bekend als een zachtzinnig diplomaat. Bij zijn aantreden zei hij: ,,U zult een andere kant van mij zien”. En dat leek te kloppen. Hij verraste in zijn eerste maanden vriend en vijand. Tot hij in De Volkskrant moest toegeven te hebben gelogen over zijn Poetin-bezoek. Kort daarop bleek ook nog eens dat zijn interpretatie van Poetins uitspraken wordt betwist.

Niet de eerste uitglijder

Het was niet de eerste uitglijder van Zijlstra. In oktober 2015 zei hij ,,wat stoms’’ tijdens een interview over versoberingen in de opvang van vluchtelingen. Hij noemde als voorbeeld borstvergrotingen. Maar die zaten helemaal niet in het pakket. Zijn uitspraak leidde tot grote koppen in de kranten.

,,Zoiets wordt dan bewust geridiculiseerd’’, zei hij nadien in een interview met de Leeuwarder Courant. ,,Dan ben ik een dag chagrijnig op mezelf. Dan denk ik: goddomme, ik heb ze gewoon de káns gegeven om het te doen.’’

Bedrijfsleven

Zijlstra wilde na zijn ministerschap terugkeren naar het bedrijfsleven. Liever dat, zei hij, dan tot zijn pensioen blijven hangen in het openbaar bestuur.

Halbe Zijlstra was de eerste Friese minister van Buitenlandse Zaken sinds Eelco van Kleffens. De liberaal Van Kleffens was een Heerenvener die tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1946 partijloos dit ambt vervulde.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement