Elfstedenzwemtocht: achtduizend baantjes zwemmen in drie dagen

Een deel van de rayonhoofden op het elfstedenbruggetje van Franeker. Derde van links Rob Geels, vijfde van links Bouwe Rijpma. FOTO NIELS DE VRIES

Duizenden zwemmers die in het kielzog van Maarten van der Weijden de elf steden in zwemmen, met een hoge opbrengst voor de kankerbestrijding. Dat is het idee van de elfstedenzwemtocht.

Maarten van der Weijden, olympisch zwemkampioen van 2008, ontvouwde zijn ambitieuze plan afgelopen zomer al: in augustus 2018 in drie dagen en twee nachten onafgebroken de elfstedentocht zwemmen.

De langeafstandszwemmer, die herstelde van leukemie, wil met de 200 kilometer lange zwemtocht geld ophalen voor de Maarten van der Weijden Foundation die zich inzet om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. In elk van de elf steden kunnen maximaal duizend liefhebbers een stukje (500 of 2000 meter) met hem meezwemmen.

De rayonhoofden bij elkaar

Zaterdag kwamen de ‘rayonhoofden’ voor het eerst bij elkaar, om te bespreken wat er allemaal moet gebeuren. En dat is nogal wat. De eerste opdracht voor hen is: onderzoek hoe het kan, met zoveel mensen jouw stad in zwemmen en zoja: welk parcours moeten ze nemen?

,,Maarten wil zo veel mogelijk de authentieke schaatsroute volgen. Het is de vraag of dat lukt qua waterdiepte. Elke stad krijgt in elk geval een eigen draaiboek. Hindeloopen zit immers weer heel anders in elkaar dan Sneek’’, zegt medeorganisator Bouwe Rijpma.

Het inschrijfgeld is 11 euro. Daarnaast wordt van elke deelnemer gevraagd om 1000 euro aan sponsorgeld binnen te halen. ,,Meer mag natuurlijk ook, maar als het minder is, is er niks aan de hand. Als mensen er maar hun stinkende best voor doen. Uiteindelijk gaat de volledige opbrengst naar het fonds’’, zegt Rob Geels, chef de mission.

De eerste ‘meezwemstad’ is Sneek. De zwemmers starten een aantal minuten voor de aankomst van Van der Weijden die zoveel mogelijk in een aparte baan zwemt. Voor deelnemers die in meerdere steden in het water plonzen, wordt vervoer geregeld.

Naar bed in het water

De zwemheld heeft al aangegeven dat hij tijdens de monstertocht het water niet wil verlaten. Geels: ,,Dus als hij even een powernap wil doen, zorgen wij voor een bed in het water.’’

De organisatie, die geheel bestaat uit vrijwilligers, is vastbesloten om er een ‘topevenement’ van te maken. Zo wordt in elke stad een programma op touw gezet rond de aankomst van de zwemkampioen. Geels: ,,Het is zo’n unieke prestatie waarvan Maarten zelf ook nog niet weet of hij het gaat redden. Moet je je voorstellen: achtduizend baantjes zwemmen in drie dagen tijd.’’

De start is op 18 augustus in Leeuwarden, Van der Weijden hoopt op 20 augustus te finishen in de Prinsentuin in de stad.

home
net-binnen
menu