'Elfstedentocht kan doorgaan zonder dat het vriest', zo beweert deze professor

De Elfstedentocht kan zelfs zonder vorst doorgaan. Dat zegt professor Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft. Daar zijn wel 10.000 warmtepompen voor nodig.

Het lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig: het plaatsen van warmtepompen om de tocht mogelijk te maken. Maar volgens Van den Dobbelsteen is dat juist niet zo. ,,Warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en vormen zo een alternatief voor gas. Maar het onttrekken van warmte aan water is veel effectiever en doet de watertemperatuur met een paar graden dalen.”

En die paar graden daling zou volgens Van den Dobbelsteen genoeg kunnen zijn. ,,Het werkt vanaf een watertemperatuur van vier graden. Als er om de twintig meter een pomp staat kan er ijs ontstaan, in de stedelijke gebieden is dat geen probleem.”

Meren dichtvriezen niet mogelijk

Anders wordt het bij de meren. Die dichtvriezen is niet mogelijk. ,,Maar je kan wel een heel lang net van warmtewisselaars onder het wateroppervlakte aanleggen en zo de kanten van de meren bevriezen. De energie die daarmee opgewekt wordt, zou naar boerderijen, bedrijven en dorpen in de buurt van de route getransporteerd kunnen worden.”

Het principe wijkt volgens Van den Dobbelsteen niet veel af van de kunstijsbanen waar een koelmachine voor de ijsvorming zorgt.

10.000 pompen voldoende

10.000 warmtepompen zouden voldoende moeten zijn. Die moeten er volgens Van den Dobbelsteen toch komen in verband de energietransitie. Tien procent van de Friese huishoudens zou door de Elfstedenroute verwarmd kunnen worden. De kosten bedragen in de winter vijftig cent per Fries huishouden, per dag. ,,Maar dit zou landelijk geregeld moeten worden.”

Probleem is wel dat er voor de pompen extra windmolens nodig zijn, en daar voelt de provincie nog niets voor. En bevroren tenen en baarden: die behoren dan tot het verleden. ,,Maar de afstand afleggen, dat is ook een hele prestatie.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement