Elf gewonden en ravage door kettingbotsingen: A32 tussen Heerenveen en Grou vrijgegeven

De mist zorgde donderdagochtend in Friesland en daarbuiten voor ongelukken en filevorming. Op de A32 vonden kort achter elkaar zes kettingbotsingen plaats. De weg was dicht tussen Knooppunt Heerenveen en Grou in de richting Leeuwarden. Mensen stonden uren in de file.

Het eerste ongeval was bij Wirdum. Meer dan zeven voertuigen waren daarbij betrokken. Daarna ging het mis bij Grou. Hier knalden meerdere voertuigen op elkaar. Kort daarna vond daarachter een derde ongeval plaats. In totaal waren er 41 voertuigen betrokken bij de aanrijdingen waarvan acht moesten worden afgesleept.

loading

Rijkswaterstaat meldde in totaal zes ongevallen, waarbij bij elk ongeval meerdere voertuigen waren betrokken. Opmerkelijk: alle ongelukken waren in de richting Leeuwarden. Een verklaring daarvoor kon de dienst niet geven. De aanrijdingen vonden plaats tussen tien voor negen en kwart over tien.

Er stond over een lengte van vier kilometer ingesloten verkeer dat geen kant op kon. Dat werd onder begeleiding van Rijkswaterstaat teruggeleid. Inmiddels alle eerste ongeluklocaties vrijgegeven en zijn de ingesloten voertuigen weggeleid. Mensen stonden urenlang in de file. De weg tussen Heerenveen en Grou was lang dicht voor verkeer wegens opruim- en bergingswerkzaamheden. Rond kwart over een werd de weg vrijgegeven.

Ooggetuigen meldden een stroom aan voorbijkomende politiewagens en ambulances. Er zijn tenminste twee zwaargewonden onder de elf gewonden. Op meerdere plaatsen waren traumateams aanwezig om gewonden te helpen.

Op de A32 stond daarnaast nog een vrachtwagen met pech. Dat incident stond los van de rest.

loading  

Weg langdurig dicht

Rijkswaterstaat meldde dat de hele A32 van Heerenveen naar Leeuwarden dichtging, maar trok dat bericht even later in. Later ging de weg alsnog helemaal dicht tussen Knooppunt Heerenveen en Wirdum. Bij Heerenveen werden automobilisten richting Drachten geleid. Verkeer richting Leeuwarden kon het beste omrijden via Drachten over de A7 en N31.

De N32 bij Leeuwarden, het begin van de Haak net na het einde van de A32, in de richting Leeuwarden werd daarvoor al kort afgesloten door het ongeluk bij Wirdum. Daardoor was ook de Snitserdyk (N354) bij Reduzum in de richting van de A32 dicht.

Meerdere ongelukken

Ook vonden er andere ongelukken plaats, onder meer op de A7. In Dronryp raakte een vrouw op het Tichelwurk met haar auto te water door slecht zicht.  De brandweer kwam ter plaatse om haar uit de auto te bevrijden. De auto werd door een berger uit de sloot getakeld.

loading  

Op de kruising van de Murmerwoudsterweg met de Lauwerseewei in Dokkum kwamen de twee voertuigen met elkaar in botsing. Een automobilist miste de rotonde door de mist.

Net over de provinciegrens, in Marum botste een auto door de mist frontaal op een boom.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland