Eis: zes jaar cel voor inbreker die in Leeuwarder hotel verbleef

FOTO ANP

Officier van justitie Peter van der Spek eiste donderdag zes jaar cel tegen een inwoner van Ede die eind 2019 betrokken zou zijn geweest bij liefst negentien inbraken in Friesland en Drenthe.

Van der Spek achtte bewezen dat de 28-jarige verdachte elfmaal succesvol was geweest. Acht keer bleef het bij een poging. Tussen 22 oktober en 19 november zou de Edenaar in Friesland verantwoordelijk zijn geweest voor inbraken in huizen in Nieuwehorne, Oldeholtpade, Oldeberkoop, Wolvega, Grou en Oranjewoud. In Drenthe werd toegeslagen in Rolde, Zuidwolde en Hoogeveen.

De buit bestond steevast uit sieraden en geld, bij een inbraak in Grou werd zelfs ruim 18.000 euro buitgemaakt. De slachtoffers waren voornamelijk mensen op leeftijd. Het oudste slachtoffer was een vrouw van 96.

In beeld

De politie had de verdachte al een poosje in beeld, voor hij op 19 november in Grou werd ingerekend. Zijn mobiele telefoon had bij vrijwel alle inbraken zendmasten in de buurt van de woningen aangestraald. Ook was zijn auto middels het zogeheten ANPR-systeem (Automatic Numberplate Recognition) in het noorden gesignaleerd ten tijde van de inbraken. Verder waren er schoensporen aangetroffen die overeenkwamen met de sneakers die de verdachte droeg.

De man zou zelfs op een avond dat er inbraken waren gepleegd in Grou en Oranjewoud, op 9 november vorig jaar, een hotelkamer hebben gehuurd in Leeuwarden, waar hij ‘s avonds nog een pizza had besteld. Hij weigerde in eerste instantie om vragen van de rechtbank te beantwoorden. Later zei hij dat hij die nacht in Leeuwarden op stap was geweest.

Locatiegebod

Na vijf maanden voorarrest werd de Edenaar vrijgelaten. Hij zit inmiddels alweer vast in een andere zaak. De reclassering adviseerde naast een behandeling een locatiegebod: de man zou zich niet langer dan twee uur per dag buitenshuis mogen begeven. Om dat te controleren zou hij een enkelband op zijn plaats zijn.

De Leeuwarder rechtbank doet op 9 juli uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank