Eis: werkstraf voor man uit Leeuwarden vanwege inrijden op broer

Officier van justitie Thea Pitstra eiste een werkstraf van 100 uur tegen een Leeuwarder (44) die met zijn auto op zijn broer in reed.

Op 30 december zou de verdachte met piepende banden en te hoge snelheid op de Peter Stuyvesantweg in Leeuwarden op de auto van zijn broer zijn ingereden, terwijl de broer net in wilde stappen. Twee getuigen bevestigden dit. Pitstra acht poging tot toebrengen zwaar lichamelijk letsel bewezen. Het slachtoffer hield er een gescheurde kuitspier aan over. Ook zou de verdachte de twee getuigen met een pistool hebben bedreigd toen ze bij zijn auto kwamen om hulp te bieden. Volgens de verdachte, die twaalf dagen in voorarrest had gezeten, betrof dit slechts een van de getuigen. Die zou hij verward hebben met zijn broer. Het wapen had hij naar eigen zeggen gekocht om zijn broer angst aan te jagen.

Verdachte bekende en ontkende

De verdachte bekende een bedreiging, de vernieling van de auto en het verboden wapenbezit, maar ontkende dat hij op zijn broer was ingereden. Die zou op een meter of 15 afstand hebben gestaan. De broers leefden al langere tijd met elkaar in onmin. Volgens de verdachte was hij eerder door zijn broer mishandeld en ook zou die zijn auto al eens hebben vernield. ,,Toen ik zijn auto zag, knapte er iets in mij.’’

De officier stelde naast de werkstraf een voorwaardelijke celstraf van 180 uur voor met een proeftijd van drie jaar. Als bijzondere voorwaarden bepleitte ze meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling en een contact- en locatieverbod. Ten slotte vond ze een rijontzegging van negen maanden op zijn plek omdat de verdachte zijn auto als wapen had gebruikt.

Advocaat Klaas Wielenga trok de verklaring van de broer in twijfel. Hij had gezegd dat hij, toen de auto van zijn broer naderde, tussen de rechter voorportier en de bestuurdersstoel stond. Met ,,een hupje’’ zou hij over het portier en de motorkap gesprongen zijn. Ook wordt dit verhaal niet bevestigt door de schade aan de auto, aldus de raadsman.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement