Eis: voorwaardelijke celstraf Jenny Douwes, taakstraffen voor 33 blokkeer-Friezen

Jenny Douwes verlaat met journalist Wierd Duk de rechtbank. FOTO LC

Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur tegen Jenny Douwes. Tegen de overige 33 verdachten in de blokkeer-zaak zijn taakstraffen van 80 tot 150 uur geëist.

Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) dwang, het blokkeren van de snelweg en het verhinderen van een betoging. Tegen Douwes werd ook opruiing ten laste gelegd.

OM: Man (34) uit Damwâld moet wel de cel in

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, moet een 34-jarige Damwâldster wel de cel in. Het OM eist zes maanden gevangenisstraf tegen de man, waarvan drie voorwaardelijk. Hij is donderdag in een andere zaak veroordeeld tot 240 uur werkstraf en hem kan niet opnieuw een taakstraf worden opgelegd. 

Tijdens de vierde zittingsdag van het blokkade-proces, vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden, gaf het OM aan dat een geldboete ,,geen recht zou doen aan de aard, ernst en impact" van de actie.

Douwes als eerste in beeld

Het OM ziet de Drachtster Douwes als de voorvrouw van de blokkeer-Friezen. Volgens Officier van Justitie Peter van der Spek was zij de eerste verdachte die in beeld kwam.

,,Mevrouw Douwes heeft opgeroepen tot iets ongeoorloofds, het voorkomen van de betoging in Dokkum", zei Van der Spek. ,,Dit heeft ze willens en wetens gedaan. Haar intellectuele bijdrage is van zeer zwaar gewicht. Als iemand wist dat ze strafbaar bezig was, was zij het, na de waarschuwing van de politie."

Douwes verklaarde donderdag 'verbaasd te zijn' dat ze überhaupt werd gedagvaard.

'Niet over Zwarte Piet'

Officier van Justitie Peter van der Spek sprak aan het begin van de zittingsdag van 'een van de meest besproken blokkades ooit in Nederland'. Ook zei hij dat de rechtszaak volgens het OM helemaal niet ging over de vraag wie gelijk heeft in de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet, maar over het gedrag van de verdachten.

Wat gebeurde er op 18 november 2017?

In totaal worden 34 Friezen tussen de twintig en zestig jaar verdacht van het blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske op 18 november. Zij parkeerden hun auto's op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel. Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. De verdachten hoeven niet allemaal tegelijk in de rechtbank te verschijnen. Na de opening van de zaak wordt hun zaak maandag en dinsdag in groepjes van drie of vier behandeld. Donderdag is de vermeende opruiing aan de beurt en krijgen benadeelde partijen spreekrecht. Daarvan maakt onder meer de stichting tegen racisme 'Nederland wordt beter' gebruik. Vrijdag komt de officier van justitie met de strafeisen en volgen de pleidooien van de advocaten.

home
net-binnen
menu