Eis: vijf jaar cel voor verdachte gewelddadige woningoverval

Vijf jaar cel eiste officier van justitie Peter van der Spek maandag tegen een man (30) uit Den Helder die een hoofdrol speelde bij een woningoverval aan de Venusweg in Leeuwarden op 10 september.

De man, voorzien van bivakmuts, had volgens het Openbaar Ministerie in de vroege zondagochtend, omstreeks kwart over vijf, onder meer de slaapkamerdeur van de wakker geschrokken echtpaar open getrapt. De man en de vrouw hadden tevergeefs geprobeerd de deur dichtgedrukt te houden. Ze kwamen onder de deur terecht. ,,Het moet enorm overrompelend en choquerend geweest zijn voor de slachtoffers’’, stelde Van der Spek.

'Geld broer! Geld vriend!'

De verdachte, gewapend met een pistool, was het meest luidruchtig van de drie overvallers in het huis. ,,Geld broer! Geld vriend!” zou hij tegen de heer des huizes hebben geschreeuwd. Ook zou hij de man verschillende klappen in het gezicht hebben gegeven. De tweede verdachte die voor moest komen, een 21-jarige Leeuwarder, stond volgens de officier buiten op de uitkijk. Ook zou hij een van de drie mannen die naar binnen gingen, een nepgeweer hebben aangegeven. Tegen hem eiste de officier 42 maanden cel.

Beide verdachten ontkenden betrokkenheid bij de overval, in tegenstelling tot de andere drie verdachten die maandag al moesten voorkomen. De 21-jarige Leeuwarder verklaarde dat een medeverdachte hem er alleen maar bij wilde lappen omdat hij hem nog geld schuldig was. Op basis van onder meer de verklaringen van de andere verdachten, camerabeelden en telefoongegevens zag Van der Spek desondanks voldoende bewijs. ‘s Avonds hadden de verdachten in een snackbar gehoord dat in de woning 80.0000 euro bewaard werd, maar dat bleek niet het geval. De overvallers richtten een ravage aan en namen uiteindelijk een kistje met sieraden, een gouden horloge en wat geld mee.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement