Eis: vijf jaar cel voor overval op woning van Sneker juwelier Groningen

ANP

Tegen een 34-jarige man uit Appingedam is vijf jaar celstraf geëist omdat hij in Groningen een gewelddadige woningoverval zou hebben gepleegd.

Het toen 67-jarige slachtoffer is eigenaresse van twee juwelierszaken, in Groningen en Sneek. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat het om een gerichte overval gaat. De buit: een sleutelbos, met daaraan ook sleutels van de winkels.

Volgens het OM kan het niet anders dan dat de verdachte de dader is. Op een shirt van de vrouw is zijn DNA gevonden. Ook onder de nagels van de vrouw is DNA gevonden dat aan de verdachte wordt toegeschreven. Ze heeft verklaard dat ze haar belager heeft gekrabd. De verdachte ontkent. Voor het DNA dat is aangetroffen heeft hij geen verklaring.

De overval werd gepleegd op 27 mei vorig jaar. De vrouw lag te slapen toen haar belager op haar sprong en begon te slaan en te schoppen. Ook zou de man geprobeerd hebben haar te wurgen. De vrouw verweerde zich, waarop de dader ervandoor ging. Ze werd met diverse verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

'Nachtmerrie'

Het slachtoffer heeft het vermoeden dat er twee mannen in haar woning waren. De officier van justitie: ,,Een nachtmerrie.’’ De gebeurtenis heeft een grote impact. In de rechtszaal verklaarde de vrouw dat haar leven op z’n kop staat. ,,Ik heb mezelf bevroren om te overleven.’’ De vrouw heeft een schadeclaim ingediend van 102.000 euro.

De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak. ,,Er kan bijvoorbeeld niet worden bewezen dat er is gestolen. Mevrouw zegt dat er een sleutelbos is gestolen, maar dat blijkt verder nergens uit. Als er niets is gestolen, kun je ook niet spreken van een woningoverval.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland