Eis: jaar cel en tbs voor man die in Appelscha branden stichtte

Tegen een Appelschaster (27) is een jaar cel en tbs met voorwaarden geëist omdat hij op 22 juli twee brandjes stichtte in het Drents-Friese Wold.

De man had vier tot vijf sigarettenpeuken weggegooid in het bos aan de Sanatoriumweg, waardoor twee brandjes ontstonden over oppervlaktes van respectievelijk 15 en 140 vierkante meter.

Omdat de brandweer, getipt door crossfietsers, binnen een kwartier ter plekke was, bleef de schade beperkt volgens officier van justitie Leonie Lübbers. Was dit niet het geval geweest dan waren volgens haar de levens van de bewoners van omliggende zorginstellingen – OlmenEs en Stellinghaven – mogelijk in gevaar gebracht.

Beperking

,,Het was tijd voor wat actie’’, verklaarde de verdachte later. Vanwege een verstandelijke beperking woont hij begeleid. Hij was van tevoren door zijn begeleiders gewaarschuwd voor brandgevaar vanwege de grote droogte. Volgens een psycholoog en een psychiater is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseerden tbs met voorwaarden om herhaling te voorkomen.

Uitspraak: 14 maart.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement