Eis: drie jaar cel voor 'baas' hennepkwekerijen

Drie jaar cel heeft het Openbaar Ministerie donderdag geëist tegen een 50-jarige Leeuwarder vanwege betrokkenheid bij vier hennepkwekerijen.

De man had volgens andere aangehouden verdachten een leidende rol en werd dan ook wel ‘de baas’ of ‘de directeur’ genoemd.

Geld naar Filipijnse bankrekening

Officier van justitie Ineke van Overbeeke zag donderdag voldoende bewijs voor het mede opzetten van hennepkwekerijen in Drachten (De Kiel), Leeuwarden (Oostergoweg), Franeker (Marconistraat) en Surhuisterveen (Lauwersweg) tussen februari 2014 en februari 2016.

Van Overbeeke gaat ervan uit dat de verdachte van de opbrengst zeker een kwart miljoen euro heeft gestort op bankrekeningen van zijn vrouw en op de Filipijnen. Volgens zijn kompanen had hij geen werk.

Advocaat: 'Bewijsvoering rammelt'

Bij alle vier de kwekerijen, in totaal werden 2750 planten aangetroffen, werd de verdachte door getuigen gezien. Hij zou met drie anderen een kerngroep gevormd hebben die nog twee mannen inschakelde voor hand en spandiensten.

Volgens advocaat Richard van der Weide is met veel pijn en moeite gepoogd de betrokkenheid van zijn cliënt aan te tonen, maar is het Openbaar Ministerie daar niet in geslaagd. ,,De bewijsvoering rammelt aan alle kanten.’’

Uitspraak: 22 november

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement