Eindelijk woningen tussen Oldegalileën en Dokkumer Ie

Het heeft tien jaar geduurd, maar nu verrijst er dan eindelijk nieuwbouw op de braakliggende grond tussen de Dokkumer Ie en de Oldegalileën in Leeuwarden.

Het is een gouden plekje langs het water, maar projectontwikkelaar Leclercq had het reuze moeilijk met het lapje grond waar vroeger de sanitairzaak Bakker Postma en enkele vervallen panden stonden.

Bakker Postma verhuisde in 2008 naar bedrijventerrein Businesspark, langs de Harlingerstraatweg. De oude winkel aan de Oldegalileën maakte wel vlot plaats voor nieuwe huurhuizen van Elkien.

Crisis legt ontwikkeling stil

De herontwikkeling wilde echter niet vlotten langs de Dokkumer Ie, waar Bakker Postma de materialenopslag had.

Leclercq kon de hier geplande dure modernistische villa’s niet kwijt op de markt. De crisis zette de ontwikkeling helemaal stil. De grond lag braak en de buurt legde er een tuintje aan.

In 2016 ontstond er een nieuw plan met lagere bouwprijzen. TWA architecten ontwierp 32 rijtjeshuizen in een historisch-industriële stijl, vergelijkbaar met woningen die het bureau tekende voor het LPF-terrein aan de Tesselschadestraat.

Nieuw kloosterpad

De gemeente Leeuwarden stelde straatnamen vast die herinneren aan het panwerk en de steenhouwerij die vroeger in dit gebied gevestigd waren. Een nieuw Kloosterpad verwijst naar het nabijgelegen klooster Galilea, waaraan ook de Oldegalileën zelf zijn naam dankt.

De woningen naderen nu hun voltooiing. Ze kijken uit op de hogescholencampus aan de Rengerslaan en vallen op voor wie langs de Dokkumertrekweg fietst.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement