Einde dreigt voor vlindertuin Nijlân

Net nu vlinders en ander vliegend grut de vlindertuin in stadswijk Nijlân prima weten te vinden, lijkt het einde van deze groenvoorziening in zicht.

Vlinders van allerlei soorten dartelen er rond, van bloem naar bloem. Het wemelt er ook van andere soorten insecten. Het is een mooie zomer, vertelt Bauke Westra van de vlindertuin in de Leeuwarder wijk Nijlân. Hij zag een gehakkelde aurelia. De kleine vuurvlinder liet zich zien. De mooi getekende rood-zwarte Sint Jacobsvlinder was van de partij, een nachtvlindertje dat ook overdag actief is. Blauwtjes en oranjetipjes meldden zich.

De meest algemeen voorkomende soorten lieten zich de laatste tijd wat minder zien. De dagpauwoog, bijvoorbeeld. En de atalanta en kleine vos. ,,Elts jier is wer oars’’, weet Westra.

Bijen en zweefvliegen

En dan zijn er nog alle andere soorten insecten. Bijen en zweefvliegen, om maar wat te noemen. Tientallen soorten waar een expert aan te pas zou moeten komen om ze op naam te brengen. Libellen komen af op het water in de fraaie vijver. In deze heemtuin in een Leeuwarder stadswijk is de rijkdom aan soorten al groot.

De gemeente Leeuwarden wil graag voorloper zijn op het gebied van biodiversiteit. Ze handelt er ook naar, vindt Westra. Maar nu kreeg hij een brief met de boodschap dat er een potentiële koper is voor de grond van de vlindertuin. Formeel is daar niks mis mee, want de wijk heeft de tuin slechts in bruikleen tot het moment dat het perceel anders kan worden benut.

Dan voelt het toch raar als zware machines straks de hele boel weer met de grond gelijkmaken

Dat staat gewoon in de voorwaarden, weet ook Westra. Maar nu de vlindertuin voor het zesde jaar in bedrijf is, pas met hulp van de gemeente is uitgebreid, wijkbewoners voorziet van geliefd vrijwilligerswerk en van een mooie wandelgelegenheid, juist nu dreigt er een einde aan te komen.

Terwijl de gemeente er zelf de laatste jaren ook geld instak voor aanleg en beheer. Al met al gauw enkele tienduizenden euro’s, zo heeft Westra berekend. Dan voelt het toch raar als zware machines straks de hele boel weer met de grond gelijkmaken. Het besluit is nog niet definitief. Mogelijk wordt nog een andere plek aangewezen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement