Einde dreigt voor Jouster carbidkanon

De carbidkanonnen dreigen nu ook in De Fryske Marren te verstommen. De laatste gemeente in Noord-Nederland die de knalpotten toestaat, overweegt afschaffing.

Geheel rauw op het dak kan dit niet vallen bij de ploegen. ,,Ik ha harren ferline jier al warskôge dat it wolris de lêste kear wêze koe’’, zegt burgemeester Fred Veenstra.

Klachten over trillingen

Aanleiding voor de twijfel over de kanonnen zijn de klachten die bij Herema State binnenkwamen over trillingen en lawaai. ,,En ast nei de lânlike diskusje oer fjoerwurk sjochst, moatst dy ôffreegje ofst dit as gemeente noch wol tastean moatst.’’

In De Fryske Marren is het verjagen van de geesten met een kanon traditie in onder meer Sint Nicolaasga, Snikzwaag en Terherne. Het knallen gebeurt met een omgebouwde gier- of dieseltank.

De burgemeester gaat het gebruik van carbidkanonnen binnenkort evalueren met de ploegen, de brandweer en de politie. En zal vervolgens een besluit nemen.

Strengere restricties

In Sint Nicolaasga knalt het Carbid Team Sint Nyk al jaren met een omgebouwde dieseltank van 2500 liter. De afgelopen jaarwisselingen schoot de ploeg er 70 kilo doorheen. Dit gebeurde bij de manege in het dorp. In een straal van 200 meter daar omheen zijn geen omwonenden.

De groep knalde al onder strengere restricties. Zo mocht hij niet meer met poeder schieten. Een geluidswal van kuilpakken moest het ergste lawaai tegenhouden. Ook mochten er geen knalploegen uit andere gemeenten meer meedoen.

Toch kwamen er klachten binnen. ,,Wy knalle net oan ien stik troch’’, zegt woordvoerder Ronny Gras. ,,It is in grut ding, dat moat faak ûntluchte wurde. En wy wolle ek wolris gesellich dwaan, efkes by inoar stean.’’

Alternatieven

Het Carbid Team Sint Nyk wacht het overleg af. Vooruitlopen op een eventueel verbod wil Gras niet. ,,Want wy binne der sels noch net út. Guon tinke al nei oer in nij magistraal systeem, mei in automatyske lader derop. Mar oaren fine dat der foar harren gjin lol mear oan is at it net mear mei.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement