De gemeente Leeuwarden en Blokhuispoorteigenaar BOEi hebben een akkoord bereikt over het verder renoveren van de Blokhuispoort.

Na vijf maanden van gesprekken en onderhandelingen zijn BOEi en de gemeente eruit. Niet alleen de stilgelegde werkzaamheden aan de oude gevangenis worden hervat. Ook worden er miljoenen euro’s extra in de Blokhuispoort geïnvesteerd.

De gemeente Leeuwarden hoeft daarvoor niets te betalen, maar alleen een lening van 1,35 miljoen euro aan BOEi te verstrekken. Daarmee komt een einde aan een soap die in februari aan het licht kwam nadat de verbouwing van de Blokhuispoort werd stilgelegd omdat het geld op was.

,,Ik ben ontzettend blij dat de werkzaamheden worden hervat en dat BOEi op de lange termijn meer wil investeren”, zegt wethouder Henk Deinum, die het afgelopen jaar meermalen onder vuur kwam te liggen door de bouwstop.

Budget bleek niet genoeg

BOEi – een bedrijf zonder winstoogmerk dat zich toelegt op de herontwikkeling van erfgoed – had een budget van 20 miljoen euro voor de verbouwing van de Blokhuispoort. Maar dat bleek niet genoeg: er werden miljoenen euro’s meer uitgegeven en uiteindelijk resteerde er een tekort van 2,7 miljoen euro.

In juli gaf de raad van commissarissen aan dat de gemeente voor dat bedrag moest opdraaien, anders zouden de werkzaamheden niet worden hervat. De gemeente bood enkel een lening aan van 1,35 miljoen euro, de rest zou voor rekening van BOEi moeten komen.

Leeuwarden grote winnaar

Uiteindelijk lijkt Leeuwarden de grote winnaar in dit conflict, nu BOEi niet alleen het werk afmaakt voor eigen rekening, maar ook nog 5,8 miljoen euro extra investeert.

Directeur Sylvia Pijnenborg van BOEi: ,,Wij zijn blij met dit voornemen tot de financiering door de gemeente en het voorstel voor de verdere samenwerking in de komende jaren. Dat geeft ons vertrouwen.”

Directeur Hans van der Veen van dbieb is blij dat er een akkoord is en dat de werkzaamheden worden hervat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct