Eilanders van alle continenten naar Terschelling

Hoe is het om op een eiland te wonen? Op Terschelling, bijvoorbeeld? Of op een door klimaatverandering bedreigd eiland in de Grote Oceaan? 140 deelnemers van alle continenten praten er vanaf zondag in Friesland vijf dagen lang over.

De Waddenacademie is wel wat gewend als het om het organiseren van congressen gaat. ,,Maar dit is ook voor ons heel bijzonder’’, vertelt secretaris Klaas Deen: ,,Letterlijk uit de hele wereld komen ze naar hier.’’

Het gaat om de ISISA-congres (International Small Islands Studies Association) dat eens in de twee jaar wordt gehouden over het leven op eilanden. Over hoe het is om er te wonen, over de identiteit van de eilanders, de verhouding met het vasteland. Overal hebben ze te maken met de natuur, het beheer ervan en de klimaatverandering.

Inzichten van een cruciale betekenis

Wetenschappelijke inzichten over deze thema’s zijn ook voor beleid en beheer van Werelderfgoed Waddengebied van cruciaal belang. Dat was voor de Waddenacademie reden dit congres naar Nederland te halen.

Juist dit jaar, zodat kan worden aangesloten bij Leeuwarden als culturele hoofdstad.

De officiële opening is niet voor niets komende zondag in de Blokhuispoort. Het gezelschap blijft tot maandagmiddag in Leeuwarden voordat het voor de rest van het programma naar Terschelling afreist.

Grote afvaardiging van Malta

Het toeval wil dat Malta, dat dit jaar ook de status van culturele hoofdstad heeft, een eiland is. Deen: ,,Daar komt een stevige afvaardiging van.’’

Burgemeester Alexiei Dingli is een van de inleiders en Godfried Baldacchino, hoogleraar aan de Maltese universiteit, is ISISA-president.

Onderzoek zeespiegelstijging

Heikel onderwerp op de conferentie is de klimaatverandering. Daar hebben veel eilanden mee te maken, zeker ook onze Waddeneilanden. De Waddenacademie en het Programma Rijke Waddenzee (PRW) presenteren maandag de eerste uitkomsten van een studie naar zeespiegelstijging, bodemdaling en opslibbing.

Een stuk verder van huis heeft de zeespiegelstijging al veel grotere consequenties. Van de eilandengroep Micronesia in de Grote Oceaan zijn eilanden verdronken en moeten mensen verhuizen.

Over de problematiek rond deze klimaatvluchtelingen houdt de Japanner Yap Murukesan Krishnapillai woensdag een inleiding.

Overgang naar cultuur

Klimaat is ook het thema van de tentoonstelling van kunstenaar Mark van Vliet. Daarmee is de overgang naar de cultuur op de eilanden gelegd.

Het congres gaat naadloos over in Oerol, het Terschellinger festival dat vrijdag na afloop van begint.

Het programma van het congres is te vinden op www.waddenacademie.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement