Eikenprocessierups voor het eerst in Leeuwarden

Voor het eerst is de eikenprocessierups aangetroffen in Leeuwarden. De beestjes zijn berucht om hun irriterende haren, die ernstige jeuk kunnen veroorzaken bij mensen en honden.

In de afgelopen vijftien jaar rukte de eikenprocessievlinder vanuit België steeds verder naar het noorden op. In zuidelijk Friesland worden de nachtvlinder en de bijbehorende rups al jaren bestreden. Nu heeft het diertje ook de noordzijde van de provincie bereikt. Het insect gedijt goed bij droog en warm weer, zoals tijdens deze zomer.

Irriterende rups zit op eiken Julianalaan

De gemeente Leeuwarden vond deze week rupsen op zeventien jonge eiken aan de Julianalaan, tussen de Van Loonstraat en het Oostergoplein, zo maakte ze bekend:. ,,Het is duidelijk te zien dat de bladeren zijn aangevreten en er hangen nesten met rupsen en eitjes.’’ De gemeente heeft de bomen gemarkeerd en laat de diertjes verwijderen. Een groot risico voor passanten vormen ze nog niet.

De eikenprocessierups eet uitsluitend eikenblad. De eik is in zuidelijk Friesland en Drenthe zeer algemeen, maar op de noordelijke klei is deze boomsoort minder dominant. De kans op een enorme plaag is hier dan ook wat minder groot.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement