Eeuwenoude bisschopsmunt duikt op in Bolsward: misschien is hij wel van Sinterklaas

Bij de opgravingen achter het stadhuis in Bolsward is een bijzondere munt gevonden: een zilveren bisschopsmunt uit vermoedelijk de 12de eeuw. Welke bisschop het zogeheten muntrecht had, en dus opdracht gaf voor het slaan van de munt, is nog onduidelijk.

,,Onwaarschijnlijk dat dit de bisschop van Myra is geweest, onze Sint Nikolaas, want die is al omstreeks 340 na Christus gestorven”, zegt archeoloog Yvonne Boonstra van de gemeente Súdwest-Fryslân. ,,Maar we zoeken het uit.”

Achter het stadhuis verrijst het nieuwe archief van de gemeente. Voordat die bouw van start kan gaan, wordt archelogisch onderzoek gedaan. De onderzoekers zijn nu bezig op de rand van een van de drie terpen waarop Bolsward is gebouwd. Deze terp gaat 2000 jaar terug.

In de twee weken veldwerk hebben de onderzoekers vooral zaken aangetroffen die al waren verwacht. De oudste sporen zijn van zo’n duizend jaar geleden. Boonstra: ,,De oudste vondst tot nu toe komt uit de 10de eeuw, zogenaamd Pingsdorf aardewerk.”

Oude steeg

Verder zijn er fundamenten van huizen en bijgebouwen gevonden uit verschillende perioden. Ook zijn er dikke houten palen aangetroffen van een dragende gebouwconstructie. ,,Het lijkt erop dat we een deel van de bestrating van een oude steeg hebben blootgelegd”, vertelt Boonstra. ,,En er zijn sloten, beerputten en afvalkuilen, waterkuilen en waterputten aanwezig.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement