De vondst van een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 onthult een roemrucht en onbekend gebleven deel van de Dokkumer Admiraliteitsgeschiedenis.

Bijna nooit hingen de Dokkumers mensen op. Nu - we spreken rond 1630 - kwam de galg tevoorschijn voor vijf zeerovers, opgepakt door kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit. Dokkum, toen nog aan de Waddenzee gelegen, liep uit voor het schouwspel. Het uitzicht vanaf de Kettingbrug was blijkbaar een populaire: de brug bezweek onder het gewicht van de toeschouwers.

Echt veel meer was er niet bekend over de belevenissen van de Dokkumer Admiraliteit. Bij een verwoestende brand was het archief verloren gegaan. De vondst van het zeeroverslied, het Beclach-Liedt, werpt een nieuw licht op de geschiedenis: in zeventien coupletten staat gedetailleerd beschreven hoe de Belgische rovers te werk gingen en in het noorden aan hun einde kwamen.

loading

Bewaard in de London Library

Historicus Nykle Dijkstra uit Leeuwarden, verbonden aan de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, vond het lied op goed geluk. ,,Ik typte ‘Dokkum’ in in het archief van de Nationale Liederenbank van het Meertens Instituut’’, zegt Dijkstra. ,,Hier vond ik een verwijzing naar het origineel dat in de London Library lag.’’ Op verzoek kwam een scan ervan zijn kant op.

,,Ik wist gelijk dat het een uniek verhaal was, omdat er zo weinig bekend is over de geschiedenis. In alle strofen staan ontzettend veel details. Het lied is geschreven vanuit het perspectief van een van de betrokken zeerovers.’’

loading

Zijn verhaal is vermoedelijk in België opgetekend bij zijn terugkeer. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog schuimden vaker rovers langs de kusten. Deze groep van in totaal 13 mannen uit Oostende en Duinkerken voer met een klein scheepje over de Waddenzee. Op Griend hadden ze nog gegeten bij bewoners en deden ze zich voor als oprechte handelaren. Verder naar het oosten sloegen ze hun slag. Ze vielen boten aan, enterden die, roofden de ruimen leeg en confisqueerden de schepen.

Nieuw lied

De Dokkumer Admiraliteit had de rovers in het vizier en wist ze in de val te lokken. De piraten hadden inmiddels twee schepen. Een wist te ontkomen, de tweede strandde op een zandbank. ,,Een piraat vluchtte lopend met twee zakken met geld op zijn rug. Het werd hem te zwaar en liet een zak vallen. Toch werd hij gegrepen’’, leest Dijkstra.

loading

Acht kregen de Dokkumers te pakken. De Admiraliteit correspondeerde met de Staten Generaal om te bepalen wat er met hen moest gebeuren. De galg moest het worden, vond Den Haag. Uiteindelijk werden het er vijf: twee wisten te ontkomen en een werd slechts gegeseld. Vijf mannen kregen de strop. Alles staat in het lied. Ook de namen en de leeftijden van de mannen.

Met dit goud in handen verzocht Piet de Haan van de historische vereniging Shantykoor De Admiraliteitssjongers een nieuw lied te maken op de melodie van The Irish Rover . Dirigent Ridzert Beetstra uit Stiens nam de taak op zich en met 38 zangers, vier accordeonisten, een fluitiste en een percussionist is hij sinds juni bezig met het instuderen van het zeeroverslied . Tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum wordt het voor het eerst ten gehore gebracht.

Hang ze op

Hang ze op aan de strop, 
bind een touw om hun kop. 
Laat ze zien wie de baas is op zee. 
't is de Admiraliteit met haar schepen zo sterk,
en al heel als ze komen met twee. 
Tegen Hendrik en Wouter is niemand bestand, 
Hetzij met, dan wel zonder soldaten. 
Hang ze op aan de strop, 
bind een touw om hun kop. 
Dit is 't eind van die piraten!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct