Eerste Kamer omarmt Donorwet, drie Friezen tegen

Met een kleine meerderheid heeft de Eerste Kamer vanmiddag ingestemd met invoering van de Donorwet van Pia Dijkstra. Drie van de vier Friese senatoren stemden tegen.

Henk ten Hoeve (OSF) was als enige voor het wetsvoorstel. Max Aardema (PVV), Joop Atsma (CDA) en Janny Vlietstra (PvdA) stemden tegen.

Het wetsvoorstel van oud-Franeker Pia Dijkstra regelt de invoering van een actief donorregistratiesysteem. Het kwam met de hakkken over de sloot door de Senaat. Veel fracties waren verdeeld. Het kwam aan op hoofdelijke stemming. Het voorstel kreeg 38 voor- en 36 tegenstemmen.

De Eerste Kamer had de voorgaande twee dinsdagen al in totaal twintig uur over het wetsvoorstel gedebatteerd. Tot dit weekeinde was gesleuteld aan een motie van de PvdA, die nabestaanden expliciet het laatste woord geeft over orgaandonatie.

Het bleek voor een meerderheid van de Eerste Kamer voldoende, hoewel de SGP sprak van ,,een floddermotie’’.

Hendrik ten Hoeve, de senator uit Heerenveen van de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), waarvan de FNP deel uitmaakt, sprak van ,,een gerechtvaardigde insteek’’. Hij was mede-opsteller van de motie.

Ten Hoeve legde twee weken geleden tijdens de behandeling van het wetsvoorstel al zijn twijfels op tafel. Hij noemde het initiatief-wetsvoorstel van Pia Dijkstra ,,een onderwerp waarvan ik het onrustige gevoel zal houden of ik wel het juiste heb gedaan’’. En: ,,Een makkelijke afweging is dit niet. Het heeft alle elementen in zich die twijfel oproepen of dit wel de manier is’’.

Hij stemde voor, ook vanwege de verwachte stijging van het aantal donoren die tientallen levens kan redden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement