Eenzame scholier doet examen Spaans op laatste dag

Spaans is een wereldtaal, maar niet in Friesland. Alex van Muiswinkel (17) uit Leeuwarden zat dinsdagmiddag moederziel alleen in de examenzaal.

Alex, van het Leeuwarder Lyceum, is een van de precies twee Friese vwo-scholieren die gisteren eindexamen deden in Spaans. Op de allerlaatste dag van de centrale schriftelijke eindexamens benutte hij de tijd tot de allerlaatste minuut. Om exact vier uur moest hij zijn pen neerleggen. Gadegeslagen door twee ‘bewakers’ die met hun enige kandidaat een rustig surveillancemiddagje beleefden.

Tweetalig opgevoed

Dat hij alle tijd nodig had kwam niet door gebrek aan kennis van het Spaans. Alex is tweetalig opgevoed. ,,Mijn moeder is afkomstig uit Bolivia en heeft altijd in Madrid gewoond. Dus thuis hoor ik genoeg Spaans. Maar het was gewoon een heel erg lang examen.’’ Die mening werd gedeeld door veel van de landelijk gezien bijna tweeduizend vwo’ers die gisteren Spaans deden.

Voor de Leeuwarder scholier was Spaans een ‘extra extra’ vak in zijn pakket. Maar niet voor de fun. ,,Als ik slaag, ga ik International Business studeren, in Groningen. Daar kan ik deze taal goed gebruiken.’’ Omdat hij tweetalig is opgevoed, hoefde Alex zich niet heel intensief voor te bereiden op het examen. ,,Een beetje Spaanse muziek luisteren, een beetje lezen’’, zegt hij lachend. ,,En de Spaanse lessen op school volgen’’, voegt docent Lie Walda quasi vermanend toe. Zij is reuze benieuwd hoe haar enige examenkandidaat het er op deze laatste dag heeft afgebracht.

Derde wereldtaal

Het vak Spaans staat onder druk, in Friesland althans. Hoewel de taal na Chinees en Engels – met wereldwijd een half miljard gebruikers – de derde wereldtaal is, loopt het aanbod op middelbare scholen terug. Naast de twee vwo’ers die examen deden, waren er slechts zeven havisten die gisteren eindexamen Spaans deden. Walda heeft volgend jaar drie examenkandidaten op het vwo. Mogelijk wordt bekeken of scholengemeenschap Piter Jelles, waartoe het Leeuwarder Lyceum behoort, het vak ‘bovenschools’ kan blijven aanbieden.

Die zorgen gaan Alex niet meer aan. Hij pakt zijn flesje water, klapt zijn woordenboeken dicht – die bij een tekst over apps en gaming echt wel nodig waren – en maakt zich klaar voor het examenloze tijdperk. ,,Woensdag gaan we op vakantie naar Albufeira’’, zegt hij. Over ruim twee weken hoort hij wel of het allemaal goed is gegaan. ,,Ik weet het niet, ik heb in ieder geval na alle examens niets nagekeken. Hopelijk is het allemaal voldoende geweest. Ik hoor de uitslag wel op 13 juni. Nu is het ein-de-lijk vakantie!’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement