Eenhoorn waarschuwt: Waddenautoriteit wordt een schaamlap

De nieuwe beheerautoriteit voor het Waddengebied wordt een schaamlap. Beter is het om een Waddendrost aan te stellen met vergaande ministeriële bevoegdheden.

VVD-coryfee Bas Eenhoorn, voorzitter van het Regiecollege Waddengebied, zei dat donderdag tijdens de Waddenconferentie in Leeuwarden.

In bestuurderskringen wordt veel verwacht van de nieuwe beheerautoriteit waartoe het nieuwe kabinet heeft besloten. Deze moet het enorme overlegcircus rond de Wadden vereenvoudigen. Rijk, provincies en natuurorganisaties komen erin samen.

Diverse belangen

Eenhoorn waarschuwt dat veel problemen zo niet worden opgelost. ,,We hebben geen doorzettingsvermogen. Een beheerautoriteit kan geen aanwijzingen geven. Voor je het weet kan het een schaamlap worden. Dan gaan we nog tijden van dit soort congressen houden. En gebeurt er niks.’’

Er is maar één manier om daadwerkelijk een stap voorwaarts te zetten: door de aanstelling van een Waddendrost. Nederland kende vroeger landdrosten. Dat waren ambtenaren die een bepaald gebied bestuurden. De laatste drosten dateren uit de tijd van de ingepolderde IJsselmeerpolders.

Het Werelderfgoed Wadden wordt gemangeld tussen diverse overheden met diverse belangen. Eenhoorn noemt de vaargeul naar Ameland. De één wil dat die wordt gebaggerd zodat de veerboten kunnen varen, de ander ziet plattere veerboten als oplossing. Het blijft voorlopig pappen en nathouden.

Knopen doorhakken

Zoutwinning is een ander voorbeeld. Het ministerie van Economische Zaken is voor, maar vanuit natuuroogpunt kleven er veel bezwaren aan. Een Waddendrost kan degene zijn die over alle hoofden heen de knoop doorhakt - met het belang van het Werelderfgoed in het achterhoofd.

Eenhoorn heeft zijn pleidooi in Den Haag laten horen. De tijd is nog niet rijp, vreest hij. Overheden zijn bang om bevoegdheden uit handen te geven, en dat spijt hem. De voorzitter haalde een wijze les aan van vogelkenner Theunis Piersma. ,,Dat je naar het Wad moet kijken door de ogen van een kanoet.’’

Op de vooravond van de conferentie hees de Waddenvereniging de rode vlag; het Unesco-gebied wordt bedreigd door de zeespiegelstijging en vis- en vogelbestanden hollen er achteruit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement