Een warme watermolecuul van aluminium met raampjes

Vlak naast het Wetsusgebouw in Leeuwarden glittert een zeepbelachtig gebouw, met overal ramen. Het is een aluminium watermolecuul, een 'Waterbar'.

De waterbar is een project van Leeuwarder kunstenaarspaar Gerard Groenewoud en Tillie Buij. Eigenlijk is het de kroon op hun vijf jaar durend project om het terrein bij Wetsus open te gooien voor de buren. Eerder leidde dat tot een aquatheek – een kamer met wanden van flesjes water – en eetbare waterplanten.

Drie koepels

Woensdagmiddag gaat dit wonderlijke, lichte gebouw open van drie geschakelde koepels: twee atomen waterstof, een zuurstof, samen H2O, oftewel water. De grote, middelste koepel is voor van alles te gebruiken, in de ene kleinere zit het toilet, in de andere een keukentje.

Dit jaar hoort het bij Water Connecting, een van de onderdelen van LF2018, daarna blijft het tenminste negen jaar staan.

De techniek om zo’n bol te bouwen, zonder skelet of ondersteuning, vonden ze bij Deense ontwerpers. Daar gaven ze hun eigen draai aan. ,,Alle tweehonderd stukken van de wanden zijn verschillend’’, zegt Groenewoud. ,,Het is een puzzel die maar op een manier in elkaar past.’’

Glazen ramen

In elk aluminium vlak zit een raam van plexiglas: ook al die ramen hebben elk een andere vorm. ,,Het leuke van een computer is, het maakt niet uit of hij tien keer hetzelfde vormpje moet maken of tien keer verschillende.’’

Warm is het overigens wel als de zon erop staat: ,,Het is een nadeel dat het een kas is.’’

Het is het derde bouwwerk dat in korte tijd in Leeuwarden verrees, na paviljoen Mem in de Prinsentuin en de holle spiegel Oculus achter de Harmonie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement