Normaliter lokken vlaggen en spandoeken van Tsjerkepaad (reli)toeristen ’s zomers naar ruim 250 Friese open kerken. Ook dat evenement sneuvelde dit coronajaar. Toch zijn er, aangepast aan de RIVM-regels, godshuizen toegankelijk. Een selectie voor de liefhebbers.

Kampioen openingstijden zijn de buurkerkjes van Skingen en Slappeterp. Elke dag van 10 tot 17.30 uur deze hele maand. Hoe krijgen ze dat voor elkaar nu vrijwilligers – vaak ouderen – niet happig zijn?

De verklaring is simpel: de enige vrijwilligers die opdraven zijn drie mensen die alleen maar beurtelings de kleine kerken openen en sluiten. ,,Seis jier lyn binne wy sa begûn yn Slappeterp, al wie de tsjerkeried earst wat huverich. No steane beide tsjerken iepen’’, vertelt een van de drie, Gauke Kuiken. Op een mooie dag komen er zo 25 tot 30 voorbijgangers en wat Kuiken ‘locals’ noemt. ,,Wy krije moaie reaksjes yn de gasteboeken fan de tsjerken.’’

De Stefanuskerk van Skingen heeft macrofotografie van Wiep Kingma over de vloer. Zij toont hoe olie en water elkaar aantrekken en afstoten en daardoor de verbeelding van de kijker raken. Kunstenares Paula van Deutekom vult aan met mysterieuze beelden rond het thema ‘sprookje’. De keramiste exposeert ook vrouwenfiguren en beelden in het kader van ‘heilige huisjes’ in de Dionysiuskerk van haar woonplaats Slappeterp.

loading  

Veel kleur en contrast

Aan de Idzerdaweg in Ter Idzard staat een laatgotisch godshuis dat gewijd is aan Bonifatius. Het is rond 1500 gebouwd op de plek waar vanaf 1100 al een eenvoudig kerkje of kapel moet hebben gestaan. Binnenin vallen enkele mooi gebeeldhouwde zandstenen epitafen op van het geslacht Van Idzaerda, anno 1531, 1603 en 1620. Het kabinetorgel mag er ook zijn. In mei 2010 werd de kerk na restauratie weer in gebruik genomen.

loading  

Tot en met 29 augustus kan op zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur kennis worden gemaakt met het werk van Berend Hogeling en met hemzelf. De oud-inwoner van Oldeholtwolde zit er te schilderen.

Hogeling gebruikt veel kleur en contrast en laat zich inspireren door de natuur en het verleden. Hij wisselt realistisch af met abstract en houdt zich ook bezig met digitale kunst voor aparte effecten.

Miniatuurkerkjes uit lucifers

Ferwoude was in 2018 de vijftigste overname van kerkenredder Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het zachtgeel gepleisterde gebouw met rode zandstenen rond de boogramen stamt uit 1767. De toegangsdeur zit in een grappig voorportaaltje. Een plaatselijke beheerscommissie regelt het gebruik voor exposities, concerten en rouw- en trouwdiensten.

loading  

Op dinsdag tot en met vrijdag (10-16 uur) zijn in de kerk miniatuurkerkjes uit lucifers te zien. Frits Jansen uit Koarnjum, die in de zuivel werkte, maakte er vele. Alde Fryske Tsjerken kreeg ze na zijn overlijden in 2002 en 25 ervan staan deze maand in Ferwoude. 

Ook in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie – de Thomas Romein-creatie, die tegenwoordig kulureel sintrum is, staan deze maand luciferkerkminiaturen van Jansen. Op zaterdag (13-16 uur) te bewonderen, net als textiel en mixed-media-werk van Eke Krug.

loading  

Acht jaar in Noorwegen leidden tot verdieping van haar aanpak en het maken van art-quilts. Krug combineert veel technieken en materialen, zoals papier, leer, wol en oud textiel. In de kerk is ook informatie te vinden over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Blauwe waterdruppels

De kerk van Raard (Noardeast-Fryslân) is sinds oktober vorig jaar atelier-galerie van Paul Andringa. Hij roept een ieder op aan zijn kunstproject Loving you, Losing you mee te doen. Basis is zijn abstracte blauwe schilderij van 1,80 bij 1,80 meter. Onder bepaalde weersomstandigheden ‘traant’ het blauwe waterdruppels. Voor het doek liggen twee stangen, waar witte zakdoeken aan hangen.

De kunstenaar vraagt tegengestelde gevoelens van vreugde en verdriet, liefde en verlies in blauwe tinten te verwerken in een tekening, schildering of in geschreven tekst op een witte zakdoek. Desgewenst kan het resultaat dichtgevouwen of -genaaid of -gelijmd worden om onzichtbaar te zijn.

loading  

De resultaten komen aan de ijzeren lijn te hangen en vormen een community-art-kunstwerk. Als Andringa niet aanwezig is, liggen lege zakdoeken in een vitrinekastje en kunnen inleverexemplaren in de brievenbus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct