Een reuzekandelaar op het Wilhelminaplein

De reuzekandelaar die maandagavond op het Wilhelminaplein in Leeuwarden door commissaris van de koning Arno Brok en opperrabijn Binyomin Jacobs uit Amersfoort is ontstoken, blijft nog enkele dagen staan totdat het plaats maakt voor de vrijdagmarkt.

In het bijzijn van zo’n vierhonderd bezoekers staken Brok en jacobs vanaf grote hoogte de eerste drie kaarsen van de negenarmige kandelaar aan.

De chanoekaviering in Leeuwarden is op touw gezet door de stichting Christenen voor Israël (CvI). Hiervoor is voor het paleis van justitie een 12 meter hoge chanoekia in de vorm van een davidster opgericht, die eerder al in andere plaatsen te zien is geweest.

Joden in Nederland staan de laatste jaren in toenemende mate bloot aan uitingen van haat, constateert de opperrabijn. De hoogste geestelijke van het Interprovinciaal Opperrabinaat sprak maandagavond op het plein ter gelegenheid van het chanoekafeest.

Dit Joodse feest grijpt terug op een oude legende over de terugverovering van een tempel in Jeruzalem in de tweede eeuw voor het begin van onze jaartelling.

De Makkabeeën, een kleine schare ongeoefende mannen, zouden het Griekse leger van Antiochus de Vierde hebben verslagen. Bij het ontsteken van de lichten van de kandelaar (chanoekia) van de tempel zou als bij wonder een bodempje olie hebben volstaan.

Jacobs bestempelt dit als symbool van ,,de verdrijving van spirituele duisternis’’. Dat is actueel, aldus de opperrabijn, nu verschillende religieuze culturen nog altijd niet in staat zijn om vreedzaam samen te leven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement