Een parkeergarage met een gedicht en bloemetjesbehang aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden

Een eerder plan voor een parkeergarage met benzinestation werd afgeschoten. Nu is er een nieuw plan voor een parkeergarage met rozen en poëzie.

De Revius heet de vaker aangekondigde parkeergarage die aan de Leeuwarder Tesselschadestraat moet komen. Er zijn 285 parkeerplekken, die aan de kantoren in de omgeving verhuurd worden.

Als er veel belangstelling is, kan er een verdieping op komen, zodat de garage dan een meter of 7 hoog zal zijn.

Noodzaak

In 2009 waren er al gemeentelijke plannen voor een garage voor vierhonderd auto’s, bij de benzinepomp die daar toen was.

Na bezwaren van de bewoners aan de overkant van de Tesselschadestraat, die de schaduw van een hoog gebouw vreesden, ging dat van de baan. Ook waren er twijfels aan de noodzaak van zoveel parkeerplekken.

Het nieuwe plan is bescheidener en de garage staat verder van de weg af, zodat er ruimte is voor een groenstrook. Vanaf de Tesselschadestraat lijkt hij uit drie blokken te bestaan.

Architect Doeke van Wieren had er zelfs inkepingen in gemaakt, maar de leden van adviescommissie Hûs en Hiem vonden dat deze week overbodig.

Gedicht

De garage krijgt een metalen bekleding met een rozenmotief (Van Wieren: ,,Het gaat van binnen werken als een soort bloeme-tjesbehang’’).

Binnen komt Schoon is het goud te hangen, een gedicht uit de Over-ysselsche Sangenen Dichten van Jacob Revius. Naar die zeventiende-eeuwse dichter-dominee is de garage genoemd.

De leden van Hûs en Hiem waren er goed over te spreken, vooral over de 7 meter hoge versie, al is onduidelijk of die er ook werkelijk zal komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement