Een in 2012 verstrekte 'persfoto' van het Woudagemaal in Lemmer zorgt bij ondernemers al jaren voor ergernissen wegens claims van de maker.

Het Woudagemaal onder stoom, het blijft een boeiend en gewild beeld. Publicatie op zijn website van een oude foto kost de Sneker journalist Wim Walda nu zo’n 4000 euro. De rekening is hem door fotograaf Meindert van Dijk gepresenteerd. Ondanks zijn verweer is de claim door de rechter toegekend. Walda is slecht te spreken over de handelwijze van de fotograaf, maar hekelt ook de rol van de directie van het Woudagemaal en de eigenaar daarvan, Wetterskip Fryslân. De oprichter van de lokale website Groot Sneek wil het er niet bij laten zitten.

Walda is niet de enige die in de afgelopen jaren te maken heeft gekregen met een claim van Van Dijk. Al enkele jaren stuurt de fotograaf uit Sexbierum rekeningen naar vaak kleine zelfstandigen die zijn foto voor hun website hebben gebruikt. Bekend is dat mensen hebben betaald. Albert Hendriks van toerismebureau Friesland Holland weigerde in 2015 met succes een bedrag van ruim 8000 euro te voldoen. Hij trok toen al aan de bel en hekelde eveneens de rol van het waterschap. Sindsdien lijkt er niets veranderd. ,,Er moet een einde komen aan deze praktijken’’, stelt Walda.

Laag pitje

Van Dijk plaatste, zo zegt Walda, enige tijd geleden een opmerking op zijn weblog: ‘De foto-opdrachten staan een beetje op een laag pitje, maar gelukkig leveren de claims voor onrechtmatig gebruik een leuke aanvulling op mijn inkomen’. ,,Ik misgun niemand een rechtmatige beloning voor het gebruik van zijn werk, maar vind dit aasgierenpraktijken.’’

De Sneker hekelt tevens de houding van Wetterskip Fryslân. ,,Als een instelling als het Woudagemaal c.q. Wetterskip mij toezegt dat foto’s bij een persbericht vrijelijk gebruikt kunnen worden, zet ik geen vraagtekens bij hun oprechtheid. Zij hebben mij een foto toegestuurd waar ze geen rechten op hadden, waarbij geen naamsvermelding of opmerking over copyright stond.’’ Walda noemt de regelgeving rond het auteursrecht een ‘soort twilightzone’. ,,Regel is dat de fotograaf alle rechten heeft. Tenzij deze worden afgekocht door de opdrachtgever. Ten aanzien van het publiceren is degene die publiceert verantwoordelijk, tenzij degene die de foto heeft verstuurd te kennen geeft dat de rechten van de foto bij hen berusten.’’

Autoritair

In een recente mailwisseling tussen Walda en de juridische afdeling van het Wetterskip stelt de laatste ‘deze zaak niet voor u op te lossen’. Tegelijkertijd constateert de juridisch medewerker dat ,,de heer Van Dijk het waterschap, Woudagemaal en anderen blijft achtervolgen met dit soort acties. Jammer dat de man zich zo autoritair opstelt.’’ Over het auteursrecht heeft Wetterskip te weinig kennis, schrijft de medewerker.

In reactie op vragen van deze krant zegt een woordvoerder dat de foto’s aanvankelijk vrij waren van rechten, maar dat later anders is besloten. Weer later meldt Henk de Roode, senior medewerker juridische zaken, dat Van Dijk tot 2010 bij het Wetterskip in dienst was. Van welke tijd de foto’s dateren kan hij niet zeggen.

Licentie niet overgenomen

Voorts zegt hij dat ‘vroeger’ met Van Dijk is gesproken over de kwestie en dat het waterschap heeft erkend fout te hebben gehandeld met de foto’s. ,,Daarna hebben we een vaststellingsovereenkomst gesloten.’’ De licentie heeft het waterschap niet overgenomen.

,,Als men eerder de licentie voor de gewraakte foto had gekocht van Van Dijk, had men een hoop gedoe kunnen voorkomen’’, stelt Walda. Hij noemt het niet nemen van de verantwoordelijkheid door het waterschap laf. ,,Dit is slechte promotie voor Friesland. Het Woudagemaal behoort nota bene tot het Werelderfgoed.’’ Het waterschap heeft hem alsnog uitgenodigd voor een gesprek. Of de organisatie Walda tegemoet zal komen, is twijfelachtig. De Roode: ,,Hoewel de rechter zich nogal wettisch heeft opgesteld, onderschrijven wij in zijn algemeenheid een uitspraak.’’

Advocaat

Fotograaf Van Dijk is niet bereid in te gaan op de kwestie. Hij verwijst naar zijn advocaat en een artikel op zijn weblog, waarin hij spreekt van aantasting van zijn eer en goede naam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct