Een op de tien Friezen mijdt evenement uit angst voor aanslag

Tien procent van de Friezen blijft weg bij een groot evenement vanwege een mogelijke aanslag. Dat blijkt uit een grote peiling van het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

Het FSP raadpleegde 2175 Friezen naar hun gevoelens van (on)veiligheid. Het panel is representatief voor leeftijdsgroepen, geslacht en Friese regio’s.

Vlakbij huis

Wanneer Friezen in bredere zin naar hun veiligheidsgevoel wordt gevraagd, spelen buitenlandse voorvallen zoals een terroristische aanslag daarbij overigens een heel kleine rol. Als mensen zich al onveiliger voelen door recente gebeurtenissen, dat komt dat in de regel door voorvallen vlakbij huis.

Rapportcijfer 7,8

Over het algemeen voelen de Friezen zich erg veilig. De ondervraagden geven hiervoor een gemiddeld rapportcijfer van 7,8. Niet meer dan een derde voelt zich soms onveilig als hij of zij ‘s avonds over straat loopt.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden vertoont ‘vermijdingsgedrag’: zij rijden bijvoorbeeld om ‘gevaarlijke’ plekken heen of doen ‘s avonds de deur niet meer open. Dit gedrag komt vaker voor bij ouderen.

Internet

Het minst veilig voelen Friezen zich op internet; amper 39 procent ziet dit als een onbedreigde omgeving. Jongeren voelen zich online in de regel veiliger. Mensen uit stedelijke gebieden wanen zich veiliger op internet dan mensen uit plattelandsgebieden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement