Een jaar geleden wandelden de reuzen door Leeuwarden. Wat lieten ze na?

Zo reusachtig had Leeuwarden het nog niet meegemaakt: een jaar geleden keken honderdduizenden naar drie gigantische marionetten. Wat lieten ze na?

1. Er banjerden een jaar geleden drie reuzen door Leeuwarden: een duiker, een meisje en de hond Xolo. Waar zijn ze nu?

Ze liggen in onderdelen in een loods van theatergezelschap Royal de Luxe in de Franse stad Nantes. De duiker en de hond hebben in oktober vorig jaar jaar door Liverpool gelopen. Daarna kondigde Jean-Luc Courcoult, artistiek leider van Royal de Luxe aan, dat het wat hem betreft uit is met de reuzenpoppen.

2. Er is dus geen kans dat ze over een paar jaar weer naar Leeuwarden komen, zoals wel werd geopperd?

Zeg nooit nooit. Courcoult spant zich wel in om 2,5 miljoen euro bij elkaar te krijgen voor een nieuwe reus die hij wil bouwen, een zilveren gorilla. En een Leeuwarder museum heeft via organisator Jan Gaastra geïnformeerd of het ook mogelijk is om een onderdeel, zoals de duikershelm, naar Leeuwarden te halen voor een tentoonstelling.

3. Was het duur?

Iedereen kon de reuzen voor niks zien, maar het kostte de gemeente Leeuwarden ruim 1,1 miljoen euro om alles in orde te maken en in goede banen te leiden. Dat was meer dan het budget van zes ton. De gemeenteraad was daar oktober vorig jaar boos over, omdat ze dat pas laat van het college hoorden.

4. Ze hebben ook iets gedaan, wat vrijwel niemand gezien heeft, met de piano van Jan Giro. De in 2005 overleden Leeuwarder muziekman. Wat eigenlijk?

,,Dat was op het terrein van het WTC’’, vertelt Gaastra, die met Giro bevriend was. ,,Ik had Jean-Luc een paar jaar geleden al eens over hem verteld en die pakte dat gelijk op. Met een katapult werd een oude piano op de piano van Jan Giro geschoten.

5. Zijn mensen het alweer wat vergeten?

,,Ik hoor er toch geregeld mensen over’’, zegt Gaastra, die er zelf ook graag over vertelt. ,,Je moet niet vergeten dat er heel veel vrijwilligers aan hebben meegewerkt.’’ Ook bij Royal de Luxe wordt er nog over gesproken, omdat Leeuwarden een van de kleinste steden is waar ze hebben opgetreden. ,,Ze hadden hier het gevoel dat de hele stad eraan heeft meegewerkt, wat je in Mexico-Stad of Liverpool veel minder hebt.’’

6. Het reuzenmeisje maakte zoveel indruk op de vierjarige Japke de Groot uit Grou, dat ze zich helemaal in haar verplaatste. Ze had zelfs een bijpassende jurk. Is dat nog steeds zo?

,,Se hat it der noch wolris oer’’, zegt haar moeder Margriet. ,,Mar doe wie it alle dagen. Op in gegeven momint ha ik it jurkje ferstoppe. Dan wie it út byld. Se gong foar it earst nei de basisskoalle en ik woe dat se der de fokus op lei. Dus it is no net mear sa. Ik wyt allinnich net mear, wer dat jurkje bleaun is.’’

Lees ook: Het Kleine Reuze Meisje uit Grou

loading