Een half jaar na de nieuwe privacywet: flinke stappen gemaakt

Mensen krijgen door de privacywet meer en meer hun privacy terug, met minder spam en meer bewustwording. Maar het is wel veel werk voor bedrijven.

Nog lang niet alle organisaties voldoen aan de wet, toch zijn er in het half jaar dat de datawet van kracht is flinke stappen gezet op het gebied van privacy. 

De grootste winst is geboekt in de hoofden van mensen, aldus Martijn Pols van de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,Men is zich meer bewust van het belang van privacy. Het zit voor in ieders hoofd”, zegt Pols. Dat is de progressie die volgens de privacywaakhond is gemaakt sinds de Europese wet Algemene Wet Gegevensbescherming (AVG) precies een half jaar geleden van kracht werd.

Functionaris persoonsgegevens in dienst

Zo’n 8000 organisaties in Nederland hebben een zogenoemde ‘functionaris persoonsgegevens’ in dienst genomen, die er op toeziet dat binnen het bedrijf of instelling goed wordt omgegaan met privacy. Dat de bewustwording is toegenomen, blijkt volgens Pols uit de hausse van klachten en tips (ruim 7000) en vragen (zo’n 20.000) die sinds begin dit jaar zijn binnengekomen bij de autoriteit.

Privacywet is een berg werk, maar loont wel
Lees verder

De klachten die binnenkomen bij het meldpunt gaan er vooral over dat organisaties nog niet willen voldoen aan het recht van de klant om gewist te worden uit de bestanden. Want hoewel de bewustwording misschien is toegenomen, valt er volgens de autoriteit aan de andere kant nog een wereld te winnen.

Uit onderzoek van de autoriteit bleek deze week dat 6 van de gecontroleerde banken en 9 van de 93 verzekeraars hun zaakjes nog niet op orde hebben. Zo hebben ze bijvoorbeeld nog geen functionaris persoonsgegevens.

Bewuster

Medewerkers zijn zich inderdaad een stuk bewuster geworden van het belang van privacy en de omgang met persoonsgegevens, zegt de functionaris persoonsgegevens (hij noemt zich Information Security & Privacy Officer) Johan Harkema van NDC Mediagroep, onder meer uitgever van deze krant.

Hij stuurde een intensieve online training rond naar alle 678 mailadressen van collega’s, over hoe om te gaan met gegevens, het goed opbergen van documenten en het afsluiten van pc en laptop. ,,Het begint aan te slaan”, zegt Harkema.

'Online-training is een standaard aanpak bij grote organisaties'

Vier maanden geleden stonk nog 26 procent van de werknemers in de door hem verstuurde phishing-mail, twee maanden geleden was dit 22 procent en in die van afgelopen week trapte nog maar 10 procent. ,,Door collega’s hier mee te confronteren, ontstaat er reuring rond het onderwerp”, zegt Harkema. ,,Daar is het mij om te doen.” 

Carla Aden, functionaris gegevensbescherming van de gemeente Súdwest-Fryslân, gelooft ook in online trainingen – het is een standaard aanpak bij grotere organisaties – maar daarnaast organiseert ze bijeenkomsten voor kleine groepen ambtenaren. ,,Om hun specifieke situatie te bespreken”, zegt Aden. ,,De ene afdeling loopt tegen andere zaken aan dan de andere.”

Meer administratieve taken

Over het algemeen loopt de invoering van de AVG heel aardig binnen de gemeente, zegt Aden. Zolang collega’s maar beseffen dat bepaalde zaken nu soms anders moeten. ,,Onze gemeente is op dit moment bezig met de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. Nu willen we de oudere inwoners een brief sturen, maar daarbij mogen we bijvoorbeeld niet selecteren op of hun partner is overleden, terwijl we die gegevens wel hebben”, zegt Aden.

De nieuwe wet levert veel collega’s extra administratieve taken op. ,,Vooral de juridische afdeling heeft hier mee te maken, maar bijvoorbeeld ook de afdeling burgerzaken en andere uitvoerende diensten. De collega’s daar moeten eigenlijk standaard één handeling extra doen, namelijk het wegen van de privacy”, zegt Aden. ,,De nieuwe wet moet volledig onderdeel worden van het werk van collega’s. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het kan zeker nog beter.”

Voor mkb’ers is het aanstellen van iemand die zich alleen maar met de AVG bezighoudt niet mogelijk. ,,Heel veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf hebben hier nog weinig aan gedaan”, zegt Corrie Ponne van Ynbusinnes. De komenden weken gaat het Leeuwarder bedrijf met teams van studenten van NHL (Cybersafety) en Friese Poort (ict en recht) langs bij mkb’ers in de provincie om ze te helpen met de AVG. 

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement